Procurorii Parchetului general au decis neinceperea urmaririi penale pentru Ion Iliescu in cazul decesului a patru persoane si ranirea altor trei prin impuscare, in ziua de 13 si in noaptea de13/14 iunie 1990, informeaza NewsIn.
"Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 10 octombrie 2008, neinceperea urmaririi penale fata de Iliescu Ion sub aspectul savarsirii, in forma participatiei improprii, a infractiunilor de omor calificat, omor deosebit de grav si a tentativelor la cele doua infractiuni, in cauza privind decesul a patru persoane si ranirea altor trei prin impuscare in ziua de 13 si in noaptea de13/14 iunie 1990", se precizeaza intr-un comunicat de presa remis de Parchetul General.

Ion Iliescu a comentat astazi decizia de inchidere a dosarului Mineriadei, pe care o considera un gest just. Iliescu a mai aduagat ca e anormal sa-i treaca prin cap cuiva ca presedintele, la acea vreme el insusi, are vreo vina, sustinand ca eventuala continuare a procesului ar fi compromis justitia.

"Nu pot decat sa apreciez ca e un lucru normal si firesc acest NUP. Nu exista motivatii ca un sef al statului ales cu 85% de cetateni ca sef al statului (sa fie tras la raspundere, n.r), la trei saptamani dupa aceea institutii ale statului sunt atacate de grupuri rebele si in diverse imprejurari lucrurile se rezolva. Cu ce sa fie incriminat seful statului? Care era motivatia? Anormal a fost faptul ca a putut sa-i treaca cuiva prin cap sa invoce seful statului cu vreo raspundere in legatura cu ceea ce s-a petrecut in urma acestor acte rebele impotriva institutiilor statului", a declarat Iliescu, la aflarea deciziei.

Totusi, surse judiciare declara ca procurorii mai au un dosar ce il vizeaza pe Iliescu pentru Mineriada din iunie 1990. Astfel, singurul dosar in care apare Ion Iliescu este cel aflat la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General.

Ancheta care a fost deschisa de procurorii militari privind Mineriada din 1990 vizeaza mai multe persoane implicate in evenimentele din iunie 1990 si include acuzatiile de crime impotriva umanitatii si subminarea puterii de stat si a economiei nationale.

Dosarul a ajuns la DIICOT, dupa decizia din 2007 a Curtii Constitutionale, potrivit careia procurorii militari nu pot cerceta civili.

Vicepresedintele Alinatei Civice, Sorin Iliesiu, a declarat ca solutia de neincepere a urmaririi penale pentru Ion Iliescu in legatura cu Mineriada din iunie 1990 este socanta si umilitoare pentru ideea de justitie din Romania.

"Decizia confirma eticheta rusinoasa pusa pe Romania, de campioana a coruptiei in justitie. Sunt convins ca au existat presiuni pentru luarea acestei decizii. Acest NUP (neincepere a urmaririi penale) contrazice flagrant declaratia data de fostul general Mihai Chitac, in fata instantei, cand a spus ca nu a facut altceva decat sa execute ordinele lui Iliescu. Toata lumea il considera pe Iliescu vinovat de ceea ce s-a intamplat atunci, este aberant sa se spuna ca nu a fost implicat. Parerea mea este ca trebuia cercetat, urmarit penal, apoi se dadea o solutie, ca este vinovat sau nu. Probabil CEDO va condamna sistemul juridic din Romania, unde Asociatia "21 Decembrie 1989" reclama faptul ca nu s-au gasit vinovati, in atatia ani, in dosarul Mineriadei", a afirmat Sorin Iliesiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.