Secretarul general al Guvernului nu va mai avea statut de inalt functionar public ci rang de ministru, potrivit unui proiect de OUG prin care se revine la situatia anterioara reorganizarii Executivului, ceea ce ii permite sefului SGG Gabriel Berca sa candideze pentru Parlament pastrandu-si functia.

Prin proiectul de act normativ se revine la situatia anterioara, cand secretarul general al Guvernului avea rang de ministru. In urma reorganizarii aparatului de lucru al Guvernului, in 2007, s-a decis ca secretarul general sa aiba statut de inalt functionar public, dupa cum relateaza NewsIn.

"Secretarul general al Guvernului nu va mai avea statut de inalt functionar public, urmand sa aiba rang de ministru, fara a fi membru al Guvernului", potrivit notei de fundamentare a actului normativ. In proiectul de act normativ se precizeaza ca modificarea a fost facuta "tinand seama de imperativul asigurarii unei coordonari eficiente a activitatii de la nivelul Guvernului, ceea ce presupune ca functiile de secretar general al Guvernului si de secretar general adjunct al Guvernului sa fie asimilate functiilor de demnitate publica". In prezent, secretarul general al Guvernului are statut de inalt functionar public (functie publica), iar adjunctii sai au calitatea de secretari de stat (functii de demnitate publica).

Proiectul de act normativ mai prevede suplimentarea numarului de posturi din cadrul SGG cu cel putin zece locuri, dar si a numarului de posturi de inspectori guvernamentali de la 20 la 30. In document se argumenteaza ca reducerea "substantiala" a numarului de posturi in cadrul SGG, in urma reorganizarii aparatului de lucru, "a avut un impact negativ care afecteaza desfasurarea activitatii normale", in conditiile in care atributiile institutiei nu au fost diminuate. Prin urmare, angajatii ramasi sunt nevoiti sa lucreze peste program, insa orele suplimentare nu pot fi platite decat in proportie de 30% pentru functiile de executie, "in schimb fiind necesara acordarea de timp liber corespunzator pentru orele prestate peste durata normala a programului de lucru". Din momentul reorganizarii aparatului de lucru al Guvernului pana in prezent, numarul de posturi din cadrul SGG a fost redus de la 239 la 216.

Secretarul general al Guvernului, Gabriel Berca, desemnat de PNL candidat pentru un mandat de senator, a declarat la inceputul lunii august, pentru NewsIn, ca va demisiona din Guvern cu 60 de zile inainte de alegeri, daca legea nu va fi modificata astfel incat sa-i permita suspendarea din functie.
Potrivit Legii 251/2006, inaltii functionari publici pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa incetarea raporturilor de serviciu. Din categoria inaltilor functionari publici fac parte, potrivit legii inca in vigoare, secretarul general al Guvernului, prefectii, subprefectii si inspectorii guvernamentali.

Gabriel Berca a detinut functia de prefect de Bacau pana in martie 2008, cand l-a inlocuit pe fostul secretar general al Guvernului, Ilie Bolojan. Si Bolojan a parasit structurile guveramentale pentru a candida la primaria municipiului Oradea, el castigand mandatul de edil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.