Dupa zeci de anii de cercetare, oamenii de stiinta americani au mai facut un pas in decoperirerea unui vaccin pentru a combate virusul mortal Ebola.

Potrivit unui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetatorii americani au descoperit ca, daca elimina o gena din virus, acesta nu se mai poate dezvolta si multiplica, astfel incat studierea lui nu mai este atat de periculoasa, informeaza Ziua.

Dintre cele opt gene ale virusului, VP30 fabrica o proteina care ii permite agentului patogen sa se multiplice in celula gazda. Virusul nu se poate dezvolta in absenta genei VP30, a explicat Yoshihiro Kawaoka, profesor de stiinte patobiologice la Universitatea din Wisconsin, SUA.

Pulsmedia sustine ca cercetatorii americani au pus la punct un vaccin experimental care protejeaza in mod eficient primatele impotriva virusului Ebola, ceea ce reprezinta un progres important in lupta cu aceasta maladie ucigasa. Vaccinul a obtinut rezultate promitatoare in cazul maimutelor Macacus sinicus, dar nu au fost realizate inca teste pe oameni.

Este vorba de un vaccin obtinut prin inginerie genetica, antigenele asemanatoare celor virale stimuland sistemul imun si pregatindu-l pentru un eventual contact cu virusul. O a doua injectare, facuta dupa cateva saptamani, aduce tulpini virale vii atenuate, care stimuleaza de obicei eficient raspunsul imunitar. S-a constatat ca, dupa o singura vaccinare cu tulpini atenuate, maimutele au supravietuit injectarilor cu doze variate de virus Ebola, tulpina salbatica. Ebola distruge in zece zile cat SIDA in zece ani.


Potrivit descopera.ro, Ebola este o febra hemoragica mortala, care a ucis pana acum un numar imens - si care va ramane nestiut - de oameni. Cine stie cate epidemii au izbucnit in trecut, secerand in cateva zile zeci ori sute de victime, distrugand populatiile a sate intregi?

Ebola este produsa de un virus ex­trem de agresiv, la care omul e foarte sensibil. Virusul a fost iden­tifi­cat pen­tru prima oara in 1976, in Yanbuku, Zair (actualmente Republica Demo­cra­tica Congo), in apropierea unui rau cu numele Ebola. Intr-un rastimp de doua luni, o febra hemo­ragica necunoscuta a lovit 318 oa­meni, dintre care au supravietuit doar 38.

De atunci, boala s-a manifestat in Africa Centrala de 14 ori, de fiecare data brusc si dramatic, izbucnind parca din jungla. Scenariul este de fiecare data acelasi, coplesitor si teri­fiant: oamenii incep sa sangereze si mor unul dupa altul in chinuri. Oroa­rea dureaza cateva saptamani, la sfarsitul carora noua zecimi dintre cei atinsi se prapadesc. Apoi, epidemia se stinge la fel de brusc cum a apa­rut. Iar supravietuitorii incearca sa traiasca mai departe viata care le-a ramas, asa cum mai poate fi ea dupa ce ti-ai vazut familia pierind sub ochii tai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.