Conflictul dintre Puterea si Opozitia de la Chisinau ia amploare o data cu apropierea alegerilor

Conflictul izbucnit la sfarsitul lunii trecute intre Puterea si Opozitia de la Chisinau ia amploare. Situatia seamana tot mai mult cu cele petrecute in timpul alegerilor prezidentiale din Ucraina, dupa ce Partidul Comunistilor, in complicitate cu membrii Comisiei Electorale Centrale, a fraudat startul campaniei electorale pentru a imprima secera si ciocanul pe primul loc in buletinele de vot. In timp ce Opozitia portocalie cauta sa-si faca dreptate, deocamdata, prin justitia ingenuncheata de dictatura, liderul comunist Vladimir Voronin incearca sa se disculpe, fara ca acest lucru sa-i fi fost cerut, in fata observatorilor internationali. Astfel, zilele trecute, Vladimir Voronin a trimis in Occident trei mesaje interesante.

Primul este destinat secretarului general al OSCE, Jan Qubis, al doilea secretarului general al Consiliului UE, Javier Solana, si al treilea secretarului general al Consiliului Europei, Terry Davis. Fara sa aminteasca de frauda de debut, care a compromis impartialitatea CEC, Voronin le comunica celor trei demnitari ca "MAE al Republicii Moldova, in conformitate cu practica existenta, va expedia invitatiile de rigoare organismelor internationale vizate pentru delegarea echipelor de observatori internationali".

'Alegeri libere, corecte si transparente>>

Simtind nevoia de a-i asigura, inainte de termen, pe cei trei oficiali straini de respectarea unor uzante diplomatice firesti, care nici macar nu fac parte din atributiile Presedintiei, presedintele moldovean a mai adaugat: "Imi exprim increderea ca societatea moldoveneasca isi va exercita cu demnitate unul din cele mai importante drepturi, in cadrul unor alegeri libere, corecte si transparente". Probabil ca, prin aceste mesaje, Voronin vrea sa testeze cat de mult a avut de suferit imaginea sa, ca urmare a fraudei din startul acestei campanii electorale. Este greu de crezut ca pot exista alegeri libere cu politisti inarmati in sectiile de votare, alegeri corecte cu membri ai CEC degrevati temporar din functiile partinice sau alegeri transparente cu o presa subordonata aproape in totalitate de guvernarea rosie.

Invitatie catre observatorii straini

"Cred ca o prezenta impunatoare a observatorilor internationali la scrutinul din martie curent va fortifica institutiile democratice din Republica Moldova", a mai adaugat Vladimir Voronin in mesajul adresat celor trei diplomati straini. Se pare ca liderul comunist a inteles ca incercarea sa nereusita de a frauda startul alegerilor, din cauza unui principiu banal, dar care a deconspirat obedienta Comisiei Electorale Centrale, a alimentat suspiciunile organizatiilor internationale specializate in monitorizarea alegerilor.

Prin urmare, exista deja informatii conform carora numarul observatorilor straini care vor monitoriza alegerile din Moldova nu va fi mai mic decat al celor care au monitorizat repetarea turului al doilea al alegerilor prezidentiale din Ucraina. In aceste conditii, se poate afirma ca, prin aceasta invitatie facuta observatorilor straini, Voronin isi asigura o pista pentru zile negre, cand va trebui sa explice neincrederea comunitatii internationale. Astfel, principala problema a presedintelui moldovean este ca a mizat prea mult pe noroc, pe faptul ca totul va trece neobservat.

'Comunistii au gresit>>

Tinand cont de faptul ca, pe de o parte, opozitia este decisa sa exploateze la maximum gafa guvernarii, iar pe de alta parte presedintele, chiar daca ar vrea, nu mai poate da inapoi, deoarece parlamentul se afla in vacanta si nu poate fixa o noua data pentru alegeri, situatia aluneca spre un impas legislativ. Totusi, potrivit directorului Asociatiei pentru Democratie Participativa, Igor Botan, exista modalitati de a depasi o eventuala criza.

"Din punctul meu de vedere, exista o solutie onorabila pentru toti, ca principalele forte politice care doresc sa participe la scrutin sa cada de acord ca a avut loc un incident si sa incerce sa ajunga la un numitor comun, sa nu se mai adreseze justitiei si sa nu mai conteste hotararea CEC, amintindu-i sefului statului ca a lansat doua initiative, una, vara trecuta, la 5 iulie, privind garantarea proceselor democratice, ceea ce ar fi o victorie politica a Opozitiei. Dar Partidul Comunistilor ar trebui sa o accepte, pentru ca ei sunt cei care au gresit de aceasta data, ma refer la fractiunea majoritara a PC, care a adoptat un act despre care se stie a priori ca va fi calificat drept unul neconstitutional", a precizat Igor Botan.

Asadar, tendinta care se contureaza in ultima vreme si de care se teme liderul comunistilor este nu doar extinderea culorii portocaliu peste Moldova, ci si apropierea fortelor politice de opozitie, care au acum ca unic scop neadmiterea fraudarii alegerilor. In functie de situatie, Opozitia s-ar putea uni sub aceeasi culoare, fie in timpul campaniei electorale, pentru a rezista, fie dupa alegeri, pentru a protesta impotriva fraudarii rezultatelor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.