Angajati ai Agentiei Europene pentru Reconstructie a Balcanilor, anchetati pentru luare de mita si favorizarea licitatiilor

Finalizarea Tratatului de aderare la UE a Romaniei si Bulgariei si semnarea lui la sfarsitul lunii aprilie reprezinta una din prioritatile presedintiei luxemburgheze a organizatiei, asa cum a fost prezentata marti seara, in cursul unei sesiuni speciale cu membrii Comisiei Europene.

Principalul obiectiv al actualului semestru il reprezinta constructia europeana, pentru ca, de la 25 de membri, UE va numara 27 prin aderarea Romaniei si Bulgariei, iar in cursul acestui an vor incepe negocierile cu Croatia si Turcia. Extinderea ramane una din prioritatile presedintiei UE. Primul obiectiv fiind in acest sens finalizarea redactarii Tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria in urmatoarele trei luni si apoi semnarea, la sfarsitul lui aprilie, a Tratatului de aderare. Astfel, se va incheia un nou ciclu al aderarii.

Extinderea, vointa istorica

Extinderea, afirma premierul Luxemburg-ului, Jean-Claude Juncker, "este o vointa istorica afirmata puternic in ultimul deceniu", aratand ca si tarilor din Balcanii Occidentali li s-a promis perspectiva europeana in anii urmatori. Intr-o Uniune ai carei membri devin in urmatorii ani mai numerosi, arata Juncker, prezentand oficial Comisiei Europene prioritatile semestrului luxemburghez, doar o economie competitiva poate raspunde ambitiilor si cerintelor sociale ale cetatenilor si acesta este obiectivul procesului de la Lisabona, ce reprezinta al doilea mare obiectiv.

In acest sens, dezvoltarea pietei interne devine motorul cresterii economice europene. Tot in acest context, sublinia oficialul european, perspectivele financiare 2007-2013 si dezvoltarea durabila reprezinta alte obiective prioritare pentru care Luxemburg-ul, in calitatea sa de responsabil al presedintiei rotative a UE, se va implica in prima jumatate a anului.

Scandal financiar in UE

Serviciile de audit ale Uniunii Europene au plasat recent sub semnul intrebarii corectitudinea administrarii proiectelor comunitare de reconstructie in Balcani, relateaza "Financial Times", aratand ca aceasta ar constitui o noua lovitura pentru reputatia UE in materie de management al finantelor.

Un raport care a fost discutat ieri in Parlamentul European prevede ca o cincime din contractele incheiate de Agentia Europeana pentru Reconstructie in anul 2003 contin "anomalii".

Analiza Curtii de Auditori de la Bruxelles, al carei continut a parvenit "Financial Times", pune sub semnul intrebarii utilizarea unor fonduri in valoare de 21,4 milioane de euro in 2003 si precizeaza ca unul din cinci contracte examinate a suferit "anomalii de procedura", care ar fi favorizat anumiti participanti la licitatii. In plus, conturile "nu reflecta in mod corect actuala situatie economica si financiara a agentiei", se mai arata in raport.

Agentie pentru reconstructie, haotica

Agentia Europeana pentru Reconstructie, care are sediul la Salonic, in Grecia, a alocat de la infiintarea sa - in anul 2000 - fonduri de doua miliarde de dolari pentru proiecte de reconstructie ulterioare perioadei de conflicte armate din Balcani. Imaginea descrisa in raport reflecta "un haos organizational", in conditiile in care un numar mare de persoane avea dreptul de a autoriza proiecte, iar managerii de proiect erau schimbati in mod frecvent.

Procurorii germani investigheaza deja un angajat al agentiei care ar fi primit mita de la o serie de companii pentru ca acestea sa castige o licitatie in valoare de 49,8 milioane de euro in 2002. Drept consecinta, procurorii germani au mandatat politia sa investigheze sediile si locuintele angajatilor companiilor germane Siemens si Lurgi Lentjes Service. Cele doua companii sunt acuzate ca au mituit un manager de proiect al agentiei pentru a-si asigura un contract in valoare de 49,8 milioane de euro destinat refacerii unei centrale electrice la Belgrad. Angajatul institutiei UE ar fi primit bani si un automobil de lux. El a fost suspendat din functie si apoi a demisionat. Urma sa a fost pierduta, insa unii parlamentari europeni cred ca s-a mutat in Africa. In pofida acestei situatii, Parlamentul European a prelungit in noiembrie anul trecut, cu doi ani, mandatul Agentiei Europene pentru Reconstructie, la solicitarea Comisiei Europene.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.