Durata de viata creste, in timp ce calitatea vietii scade, arata cel mai amplu studiu de pana acum privind speranta de viata si amenintarile la sanatate.

Conform studiului, creste numarul de boli cronice si dizabilitati care afecteaza organismul uman mai tarziu in cursul vietii. Hipertensiunea a devenit principalul risc pentru sanatate pe plan global, urmata de fumat si consumul de alcool.

"Factorul care impovareaza cel mai mult sanatatea globala nu il constituie mortile premature, ci bolile cronice, leziunile, afectiunile mintale si toate bolile legate de oase si articulatii", a spus unul dintre conducatorii studiului, Christopher Murray, directorul Institutului de evaluare a sanatatii de la Universitatea Washington.

In tarile dezvoltate, astfel de afectiuni reprezinta in prezent peste jumatate din problemele de sanatate, situatie la care contribuie si imbatranirea populatiei, scrie rtv.net.

HARTA globala a longevitatii: Romania este VERDE, dar ce inseamna asta pentru noi?

In timp ce speranta de viata este in ascensiune aproape in toata lumea, la fel creste si numarul anilor pe care oamenii ii vor trai cu probleme de vedere sau auz ori cu probleme de sanatate mintala ca depresia.

Exista diferente majore la nivel mondial cu privire la cauzele de deces. Una dintre constatarile cele mai frapante ale studiului din acest punct de vedere este astfel faptul ca in America Latina cea de-a treia cauza a deceselor in randul barbatilor o reprezinta omuciderile, element aflat pe locul 21 pe plan mondial si pe locul 57 in Europa.

Totodata, sinuciderile, care se afla tot pe locul 21 pe plan global, este cauza numarul noua a deceselor in randul femeilor din "cercul sinucigas" al Asiei, ce se intinde din India pana in China. In America de Nord si Europa occidentala, suicidul se afla pe locul 14, respectiv 15 in acest clasament.

Numarul accidentelor, al crimelor si al sinuciderilor - la cele mai scazute cote de dupa 1989


Pe plan global, bolile cardiovasculare si atacul cerebral raman asasinul numarul unu.
O alta tendinta ce reflecta imbatranirea demografica, cancerul de plamani a urcat pe locul 5 intre cauzele deceselor.

Citeste si:
Un utilaj feroviar s-a răsturnat la Roșiorii de Vede
Un utilaj feroviar s-a...

La randul sau, SIDA a sarit de pe locul 35 intre cauzele deceselor in lume in 1990 tocmai pe locul 6. In Africa este valabila tendinta inversa si principalele amenintari continua sa le reprezinte boli ca SIDA, malaria si tuberculoza, iar expertii avertizeaza ca lupta impotriva acestor boli nu trebuie pierduta din vedere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.