Criza politica din Egipt ar putea evolua dupa trei scenarii - preluarea puterii de catre o miscare islamista, o tranzitie spre democratie dificila sub controlul armatei sau aplicarea modelului initial al revolutiei romane din 1989, apreciaza analisti citati de editia online a Washington Post.

Chiar si in era Twitter, rezultatul final probabil nu va fi cunoscut decat peste cateva saptamani. A durat patru saptamani pentru ca sahul din Iran sa se retraga de la putere pe fondul revoltelor. In Egipt, orice tranzitie spre democratie necesita unele modificari constitutionale. Urmatorul scrutin prezidential este programat pentru luna septembrie, relateaza MEDIAFAX.

  • Sahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, era, la fel ca si presedintele Hosni Mubarak, un exponent al puterii americane in Orientul Mijlociu care mentinea relatiile cu Israelul. Insa cand a fost inlaturat dupa proteste violente, puterea a fost preluata de elita teocratica a ayatollahului Ruhollah Khomeini. Chiar daca nu exista niciun lider islamist egiptean in exil, unii experti sunt preocupati in legatura cu posibilitatea ca miscarea islamista sa preia puterea la Cairo.

  • In Egipt s-ar putea repeta insa scenariul indonezian, in care tranzitia spre democratie si stabilitate sa se deruleze sub controlul armatei.

  • Un al treilea scenariu ar fi cel romanesc. "Revolutionarii romani l-au inlaturat de la putere pe dictatorul Nicolae Ceausescu in 1989 si l-au executat, dar, in doar cateva luni, armata si elita comunista au reusit sa isi asigure supravietuirea, iar noul presedinte, fost aliat al lui Ceausescu, a obtinut 85 la suta din voturi in scrutinul din mai 1990", noteaza Washington Post.

In Egipt, serviciile de securitate - armata, fortele paramilitare, Garda Nationala si altele - au aproximativ un milion de membri. Este posibil ca elita politica actuala sa se infiltreze treptat in randurile opozitiei, transformandu-l pe Hosni Mubarak intr-o personalitate a tranzitiei care ar oferi ideea de schimbare.

"Romania a fost salvata de faptul ca a dorit sa devina membra a NATO si a Uniunii Europene, astfel ca, treptat, au fost construite sisteme de guvernare mai democratice. Dar astfel de avantaje nu sunt disponibile in momentul de fata in Egipt", subliniaza Washington Post.

Citeste si: SUA si Egipt vor demisia imediata a lui Mubarak


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.