Patru asociatii care reprezinta romii si nomazii au dat publicitatii un comunicat comun in care critica "odioasa stigmatizare" care vizeaza aceasta categorie de persoane in Franta si pozitia presedintelui Nicolas Sarkozy in acest dosar, relateaza Le Point.

"Presedintele tarii face din nomazi tapi ispasitori pentru dificultatile intampinate in materie de securitate de guvern", scriu Asociatia nationala a nomazilor catolici (ANGVC), Uniunea franceza a asociatilor rome (UFAT), Asoviatia sociala nationala internationala a romilor (ASNIT) si FNASAT - nomazi, intr-un comunicat comun.

Dupa ce saptamana trecuta au avut loc violente in Saint-Aignan, Nicolas Sarkozy si-a anuntat intentia de a evacua toate taberele ilegale. Potrivit sefului statului, evenimentele de la Saint-Aignan "subliniaza problemele pe care le provoaca atitudinea unora dintre nomazi si romi". Aceste declaratii au generat o polemica atat pe scena politica, inclusiv in formatiunea prezidentiala UMP, cat si in randul asoviatiilor pentru apararea drepturilor omului.
Potrivit acestora, in Franta traiesc intre 400.000 si 600.000 de romi, dar nu toti sunt nomazi. O lege din 1990 obliga localitatile cu peste 5.000 de locuitori sunt obligati sa amenajeze spatii pentru a-i primi.
In comunicatul lor, asociatiile subliniaza in primul rand ca nomazii sunt majoritatea francezi, in timp ce romii sunt adesea originari din Romania sau Bulgaria si faptul ca numeroase administratii locale refuza sa aplice legea.
De asemenea, ONG-urile denunta o pozitie prezidentiala "etnica si represiva". "Situatia nomazilor necesita raspunsuri publice concertate, in loc de anunturi din care nu este clar pe cine vizeaza si ce efecte pozitive ar putea produce", au adaugat el.
Din punctul de vedere al asociatiilor, reuniunea de miercuri consolideaza "etnicizarea inutila si periculoasa a dezbaterii, care duce departe de idealul republican".
Circa 20.000 de romi din Europa Centrala si de Est, inclusiv din Romania, ar locui in prezent in Franta, multi dintre ei in tabere neautorizate.
Franta si Romania ar urma sa semneze doua acorduri in virtutea carora 20 de politisti romani vor fi trimisi in Franta, in timp ce minorii neinsotiti, adesea victime ale unei forme de sclavie moderna, vor fi trimisi inapoi in Romania. In 2009, 40% dintre romii pusi in cauza pentru diverse delicte au fost minori. De pilda, directia regionala a politiei transporturilor (DRTP) a retinut anul trecut 2.500 de tinere fete, care, in grupuri foarte mobile, comiteau furturi asupra calatorilor si turistilor din Ile-de-France. In jurul Parisului, au fost numarate nu mai putin de 110 tabere improvizate, dintre care 40 numai in departamentul Seine-Saint-Denis, unde traiau intre 2.000 si 3.000 de romi.
Planul de bataie al guvernului francez prevede facilitarea indepartarii din tara a oricarei persoane implicate in tulburari de ordine publica sau care nu este in masura sa justifice resurse care sa-i permita sederea pentru mai mult de trei luni.
Pe de alta parte, la initiativa lui Brice Hortefeux, va fi constituita o baza de date cu amprentele digitale ale tuturor persoanelor care pleaca benevol din tara in schimbul unui ajutor banesc, pentru ca autoritatile sa se asigure ca aceste persoane nu revin in Franta si cer din nou ajutor financiar.
Intr-un interviu acordat NewsIn, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, spunea luna aceasta ca este in continuare nemultumit de eforturile guvernului de la Bucuresti de integrare a cetatenilor romani reveniti din Franta, recunoscand, insa, ca Parisul nu-i poate impiedica pe acesti cetateni sa revina in Franta, pentru ca sunt cetateni europeni. "Din pacate, nu am vazut din partea guvernului roman un efort consistent de integrare a cetatenilor romani reveniti din Franta. M-am intalnit si cu domnul Mocanu, secretar de stat la Ministerul Muncii, si el mi-a promis ca se vor lua diverse masuri, a avut toata deschiderea, dar guvernul intotdeauna executa cu bine formalitatile administrative, reintoarcerea cu avionul, dar nu exista dupa aceea o monitorizare speciala. Am sperante pentru viitor, dar pentru moment nu am vazut eforturi", a declarat Henri Paul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.