Numarul mortilor in urma seismului petrecut la 12 ianuarie in Haiti depaseste 200.000, potrivit ultimelor cifre prezentate de Guvernul local, pe fondul furiei populatiei impotriva autoritatilor, care afirma ca detin controlul asupra situatiei.

"Peste 200.000 de haitieni si-au pierdut viata", a anuntat premierul Jean-Max Bellerive, revizuind precedentul bilant de 170.000 de morti. De asemenea, el a vorbit despre 300.000 de raniti si a anuntat ca 4.000 de persoane au suferit interventii chirurgicale in urma catastrofei. "Este un dezastru la nivel planetar", a apreciat Bellerive. "Guvernul este la curent cu evenimentele si controleaza situatia", a afirmat el intr-un interviu pentru AFP, potrivit NewsIn.

In pofida declaratiilor facute de premierul haitian, populatia si-a aratat nemultumirea la adresa Guvernului in mai multe manifestatii care au avut loc marti si miercuri. "Guvernul haitian nu a facut nimic pentru noi, nu avem locuri de munca. Nu am primit alimentele de care aveam nevoie", a declarat pentru AFP Sandrac Baptiste, care a manifestat la Pétion-Ville, la periferia capitalei Port-au-Prince.

Un alt protestatar, cu o bucata de piatra in mana, spune ca este gata sa se bata. "Daca politia deschide focul asupra noastra, le vom da foc", au avertizat manifestantii.

Anthony Chan, adjunctul directorului Agentiei guvernamentale americane pentru ajutor si dezvoltare (USAID), a apreciat ca "este firesc ca haitienii sa se simta astfel dupa un seism de o asemenea amploare" si a promis ca va angaja 20.000 de persoane intr-o luna, pentru a distribui ajutorul.

Ministrul pentru situatia femeilor, Marjorie Michel, a mentionat ca in ultimele zile comisiile locale au anuntat o crestere a numarului de violuri in taberele pentru sinistrati, fara a oferi detalii suplimentare in privinta cifrelor. Victimele refuza sa depuna plangere, deoarece considera aceasta drept "o atingere la pudoare", a explicat ministrul.

Cei zece cetateni americani, acuzati ca au rapit aproximativ 30 de copii haitieni, vor fi adusi joi in fata Parchetului din Port-au-Prince, care urmeaza sa decida eventualele inculpari, a anuntat miercuri judecatorul insarcinat cu acest dosar.

Secretarul de stat american Hillary Clinton a apreciat acest scandal drept "regretabil" si a subliniat ca administratia Obama a decis ca in Statele Unite vor fi adusi doar copiii a caror eligibilitate pentru adoptie a fost stabilita de autoritatile locale. Numarul orfanilor haitieni sosti in Statele Unite in urma seismului se ridica la 625 miercuiri, a precizat Departamentul de Stat.

La randul sau, Guvernul din Quebec a anuntat flexibilizarea criteriilor de imigratie familiala, pentru ca 3.000 de haitieni sa poata veni la rudele instalate in provincia francofona din Canada.

Programul Aliamentar Mondial (PAM) a anuntat, de asemenea, ca a strans aproximativ 230 de milioane pentru a ajuta Haiti, considerand ca suma totala a interventiei sale ar putea depasi 800 de milioane de dolari.

Pe plan institutional, ONU a cerut fostului presedinte american Bill Clinton, emisarul special al organizatiei in Haiti, sa coordoneze ajutorul international.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy se va deplasa la 17 februarie la Port-au-Prince, in timp ce comisarul european desemnat pentru ajutor umanitar, bulgaroaica Kristalina Georgieva, a promis ca Haiti va fi "prioritatea sa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.