Dupa noua ani de la caderea lui Slobodan Milosevici,care izolase Serbia pe plan european, Belgradul se orienteaza definitiv catre UE depunandu-si marti oficial candidatura pentru a adera la organizatie, insa integrarea in blocul european va insemna un drum lung si anevoios.

Presedintele sarb Boris Tadici merge la Stockholm pentru a prezenta candidatura tarii sale, Suedia asigurand presedintia Uniunii Europene pana la 31 decembrie, potrivit NewsIn.

Odata cu depunerea candidaturii, Serbia, tara cu 7,5 milioane de locuitori, confirma "obiectivul sau strategic" de a se alatura Uniunii, procesul de aderare dandu-i un "puternic avant pentru continuarea reformelor politice si economice", se spune intr-un memorandum guvernamental adoptat sambata.

"Confirmam pentru prima oara oficial ca suntem gata sa acceptam toate valorile si sa ne achitam de toate obligatiile pe care le necesita transformarea unei societati ce vrea sa faca parte din UE", sublinia luni in cotidianul Blic Milita Delevici, sefa Biroului sarb pentru integrare europeana. "Este cu atat mai important cu cat determinarea Serbiei in ceea ce priveste UE a fost pusa in cauza in repetate randuri", a adaugat ea.

Memorandumul guvernamental avertizeaza, totusi, ca "drumul catre aderare nu va fi nici usor, nici rapid".

Estimarile in ceea ce priveste aderarea propriu-zisa a Serbiei la UE oscileaza intre 2014 si 2018.

Coruptia, lupta impotriva criminalitatii organizate, o economie mai competitiva, reforma puterii judiciare, consolidarea capacitatilor administrative pentru aplicarea reformelor cerute de Europa, dezvoltarea bunei guvernari, protectia mediului sunt cateva dintre sarcinile care stau in fata guvernului de la Belgrad.

Problema nerezolvata a proclamarii independentei Kosovo constituie un alt mare semn de intrebare. Aderarea pare putin probabila atat timp cat aceasta chestiune nu-si va gasi o solutie. Belgradul considera in continuare Kosovo drept provincia sa sudica, dar proclamarea independentei de catre autoritatile de la Pristina, in februarie 2008, a fost recunoscuta de 22 dintre cele 27 de state ale Uniunii.

O alta piedica in parcursul european al Serbiei ar fi soarta lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, in continuare cautat, fiind sub incidenta actului de inculpare emis de Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie. Olanda, tara deosebit de atenta la acest caz, si-a flexibilizat recent pozitia, dar Belgradul stie ca aceasta chestiune ii va intuneca perspectivele eurropene atat timp cat soarta lui Mladici, figura inca foarte populara in randul opiniei publice sarbe, nu va fi lamurita.

In ciuda plecarii de la putere, in octombrie 2000, a lui Slobodan Milosevici, omul care simboliza pentru Europa impulsurile razboinice ale Belgradului din anii '90, Serbiei i-au trebuit mai multi ani pentru a-si afirma pe deplin ambitiile europene. Pana in 2008, rezistenta ultranationalistilor, inca stimulati in opozitia lor fata de Europa de chestiunea Kosovo, a fost foarte puternica. In luna februarie a acelui an, sarbii au ales intre izolare si Europa, realegandu-l in functie pe Boris Tadici, care se prezentase cu un program proeuropean. Apoi, i-au indepartat de la putere, la alegerile legislative, pe ultranationalisti in profitul proeuropenilor.

Tadici poate in prezent sa se laude cu un bilant apreciabil, odata cu aplicarea, asteptata de mult timp, a unui acord comercial intre UE si Serbia, si cu ridicarea vizelor pentru cetatenii sarbi care au pasapoarte biometrice. Depunerea candidaturii Serbiei incununeaza toate aceste eforturi ale Belgradului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.