Desi au scopuri similare privind situatia din Afganistan, SUA si UE nu se inteleg atunci cand este vorba de timpul de care este nevoie ca acest stat sa iasa din criza totala in care se afla.

Acesta perspectiva ii apartine europarlamentarului PSD, Ioan Mircea Pascu, care a declarat miercuri in plenul Parlamentului European, in cadrul dezbaterii Planului de Actiune pentru Afganistan si Pakistan, ca Uniunea Europeana si SUA au un scop similar in Afganistan, si anume crearea conditiilor pentru ca statul afgan sa preia responsabilitatea propriilor sale afaceri interne.

Conform eurodeputatului, UE se dedica efortului de constructie statala, iar SUA celui securitar, orizontul de timp pentru atingerea acestor tinte fiind insa diferit.

"Planul de actiune pentru Afganistan si Pakistan adoptat in octombrie este, in sine, un document bun. Are in vedere un angajament mai puternic al Uniunii Europene la efortul de constructie statala in Afganistan, bazat pe un nou 'compact' dupa ultimele alegeri prezidentiale. Scopul este crearea conditiilor pentru o inversare a responsabilitatii din partea comunitatii internationale, inclusiv a UE, catre statul afgan, cu Uniunea avand un rol de sprijin", a aratat Pascu, arata un comunicat de presa.

"Acelasi lucru este avut in vedere de catre SUA in sectorul securitatii; se spera ca cele 30.000 de trupe americane aditionale vor crea o situatie in care raspunderea sa poata fi transmisa fortelor afgane pana in 2011, cand va incepe retragerea americana", a adaugat el.

Totusi, Pascu este de parere ca desi UE si SUA au un scop similar, si anume crearea conditiilor pentru ca statul afgan sa preia responsabilitatea propriilor sale afaceri interne, orizontul de timp pentru atingerea tintelor propuse este in mod inevitabil diferit. O securitate adecvata va trebui obtinuta pana in 2011, in timp ce constructia statala va lua in mod inevitabil mai mult timp, considera acesta.

"Intrebarea este atunci: daca fie nu se obtine o securitate adecvata pana in 2011, fie are loc o deteriorare a acesteia dupa retragerea SUA, va fi gata UE, implicata deja in constructia statala, sa isi asume si preluarea sarcinii de a oferi securitatea? Cred ca nu si atunci avem o problema", a conchis deputatul european.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.