Majoritatea norvegienilor considera nepoliticoasa decizia presedintelui american Barack Obama de a-si scurta considerabil programul stabilit pentru vizita la Oslo, unde liderul de la Casa Alba urmeaza sa primeasca joi premiul Nobel pentru pace.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul InFact, 44% dintre cei interogati au apreciat drept "nepoliticoasa" decizia lui Obama de a-si anula participarea la dineul cu regele Harald, programat la Palatul Regal din Oslo, in timp ce 34% spun ca liderul american a procedat correct, relateaza Norway Post, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, mai multe de jumatate dintre cei care au raspuns la acest sondaj - 53%- au apreciat drept "nepoliticoasa" decizia presedintelui american de a refuza invitatia la concertul programat pentru vineri in onoarea laureatului premiului Nobel, in timp ce 27% nu dezaproaba decizia lui Barack Obama.

Laureat-surpriza al premiului Nobel pentru pace, care ii va fi inmanat joi la Oslo, Obama si-a redus la minimum participarea la evenimentele ce vor avea loc in capitala Norvegiei. Confruntat cu doua razboaie - in Afganistan si in Irak - si cu efectele crizei economice in SUA, presedintele american a renuntat sa participe la un dineu cu regele Norvegiei, sa tina o conferinta de presa si sa participe la concertul Nobel.

Asteptat joi dimineata la Oslo, Obama va petrece doar o zi in capitala norvegiana, in timp ce programul oficial al ceremoniei de inmanare a premiilor Nobel se desfasoara in timp timp de trei zile.

Barack Obama va primi premiul Nobel la noua zile dupa ce a decis intensificarea operatiunilor militare in Afganistan, prin trimiterea a 30.000 de soldati suplimentari. De altfel, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat ca presedintele Obama va mentiona "in mod sigur coincidenta intre primirea premiului Nobel pentru pace si decizia de a trimite intariri in Afganistan".

Intrebat daca presedintele va primi premiul ca un "presedinte de razboi", Gibbs a raspuns: "exact". Barack Obama a anuntat la 1 decembrie trimiterea a 30.000 de soldati suplimentari pentru a incerca sa stabilizeze situatia din Afganistan, ridicand la 100.000 numarul total al militarilor americani prezenti in aceasta tara. Sub mandantul noii administratii de la Washington, continegentul american in Afganistan aproape se va tripla, mentioneaza Le Figaro.

Presedintele american va sosi joi la Oslo pentru a primi premiul Nobel pentru pace, care i-a fost decernat in octombrie. Alegerea lui Obama a provocat surprindere, deoarece liderul american se afla la putere de mai putin de un an si a inregistrat rezultate slabe in politica externa, iar, in plus, a mostenit doua razboaie de la predecesorul sau, George W. Bush, in Irak si in Afganistan.

Peste 2.000 de politisti norvegieni, inclusiv tragatori de elita si echipe speciale, vor fi mobilizati pentru ceremonia de acordare a premiilor Nobel. In acelasi timp, guvernul norvegian a deblocat un buget exceptional de 92 de milioane de coroane (10,9 milioane de euro) pentru fortele de securitate desfasurate pentru vizita lui Obama, ceea ce inseamna de 11 ori mai mult decat suma care va fi inmanata laureatului, alaturi de medalia si diploma Nobel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.