Lumea este plina de oameni diferiti, diferite religii si culturi. Toti ne deosebim atat de mult unii de altii, incat trebuie sa gasim lucruri care sa ne uneasca, sa ne aduca impreuna.
Lucruri ca sarbatorile de iarna, catelusii sau Madonna, ca mersul la teatru sau gatitul. Si nu doar lucru care ne plac ci si lucruri impotriva carora luptam sau care ne revolta: nimeni nu suporta traficul aglomerat sau vecinii galagiosi si toti ne intrebam cum a reusit Dumnezeu sa creeze Pamantul in doar 7 zile. Toti admiram aceleasi talente: in mod sigur nu e vreo persoana care sa creada ca Freddie Mercury a fost un cantaret prost, Robert de Niro un actor modest, iar Kurt Cobain un anonim.

In ciuda faptului ca suntem diferiti, ne fascineaza aceleasi lucruri. Piramidele din Egypt aduna in fiecare an milioane de turisti din cele mai indepartate puncte ale lumii. Oamenii se inghesuie la intrarea la Turnul Eiffel, noapte sau zi, cald sau frig, si nu e persoana care a pus piciorul in Londra sa nu aiba o fotografie in fata ecranelor uriase Sanyo din fata Piccadilly Circus. Locuri ca acestea ne dau sentimentul ca avem ceva in comun, ca ne cunoastem de o vesnicie si ca facem aceleasi lucruri.

Moartea lui Michael Kackson a fost un soc pentru intreaga lume, fiindca nu exista liant mai bun decat muzica. Milioane de fani au plans la unison la funeralii lui si au cantat fiecare cuvintel din melodiile lui. Muzica e chiar singurul lucru care-i uneste pe oamenii care nu au nimic in comun. Sa luam cazul Madonna, U2 sau Metallica. Biletele la concertele lor se vand imediat dupa anuntarea concertelor, epuizandu-se in cateva ore, psihotic.

Capitala Lituanie, Vilnius incearca din acest an sa-i stranga pe oameni impreuna cu un festival care promite mult: Festivalul de Muzica Klezmer din Tarile Baltice, care va incepe saptamana viitoare odata cu cele de-al treilea Congres Litvak (al comunitatii evreilor din Lituania) in Vilnius. Ineditul consta in faptul ca este primul festival in care este promovata muzica evreiasca, iar principalul scop este acela de a fi introdusa in prim plan aceasta muzica fara ca oamenii sa mai tina cont de rasa sau de religie. Dorinta de a inlatura orice anti-semitism mai exista in lume, a unit cantareti si dansatori din intreaga Europa care vor performa in cadrul festivalului, reprezentandu-i atat pe evrei si celelalte religii, militand pentru egalitate pe toate planurile.

Printre participanti se numara si Frank London, unul dintre cei mai faimosi compozitori si trompetisti americani care canta muzica klezmer si care a primit un premiu Grammy pentru inovatia sa in tendinta contemporana a muzicii ebraice. In plus vor mai canta Trio-ul Klezmer din Danemarca, Berlyno Yiddish din Germania si altii. Programul contine muzica si dans evreiesc si muzica Litvak, in speranta ca lumea va scapa de prejudecati si religia nu va mai fi factor discriminatoriu.

Festivalul are loc in Orasul Vechi Vilnius, in perioada 24-28 august.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.