Noul test nuclear anuntat luni de Phenian ar putea traduce nerabdarea regimului care incearca sa forteze noua administratie americana sa dialogheze, daca nu cumva este un act de bravada, pentru a consolida puterea unui lider slabit, considera expertii citati de AFP.

"Este un avertisment puternic adresat Statelor Unite", considera profesorul Kim Yong-Hyun de la Universitatea Dongguk de la Seul. "Reflecta nerabdarea tot mai mare a Coreei de Nord", adauga specialistul, potrivit caruia Kim Jong-Il ar putea resimti nevoia de a aborda doua chestiuni esentiale de care depinde viitorul regimului: relatiile cu Washingtonul si problema succesiunii sale. Acestea sunt probleme cu atat mai arzatoare cu cat liderul comunist in varsta de 67 de ani ar fi suferit un atac cerebral in august 2008, potrivit serviicilor secrete americane si sud-coreene.

Obama califica ambitiile nucleare ale Phenianului drept o amenintare

Potrivit NewsIn, regimul de la Phenian are o lunga istorie de crize internationale provocate cu scopul de a creste miza si de a negocia apoi de pe pozitii de forta. La scurt timp dupa testul nuclear din octombrie 2006, care a declansat un val de reactii negative pe plan international, Phenianul a revenit la negocierile pentru denuclearizarea sa. Coreea comunista a smuls in 2007 promisiunea unui ajutor energetic substantial, in schimbul renuntarii la ambitiile sale nucleare. Aceste negocieri laborioase, incepute in 2003 si la care iau parte alte cinci tari (Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia, Rusia) sunt in prezent in impas.

In 1998, Coreea de Nord provocase o criza internationala lansand o racheta cu raza lunga de actiune Taepodong-1 care survolase o parte a Japoniei, inainte de a se prabusi in Pacific. Dialogul a fost insa reluat rapid, secretarul de stat american de atunci Madeleine Albright facand o vizita istorica la Phenian in 2000.

Astfel, testul nuclear de luni vizeaza poate in aceeasi masura sa testeze noua administratie americana si sa determine oficialii americani sa dialogheze cu liderii sai. Pentru ca, desi Statele Unite sunt inamicul numarul unu de la sfarsitul razboiului din Coreea in 1953 si divizarea peninsulei coreene, Kim Jong-Il a incercat permanent sa initieze un dialog direct cu Washingtonul.

"Din diverse motive, Coreea de Nord se grabeste. Presupusele probleme de sanatate ale lui Kim ar putea fi unul dintre aceste motive", considera Cheong Seong-Chang, expert la Centrul de reflectie Sejong. "Testul nuclear este perceput, de asemenea, ca un raspuns la sanctiunile ONU", a spus el.

Prin acest test, "Coreea de Nord adreseaza un repros clar administratiei Obama", subliniaza Baek Seung-Joo, cercetator la Institutul coreean de Aparare. Colegul sau de la Universitatea din Seul Yang Moo-Jin crede ca scopul este de a face presiuni pentru a obtine negocieri directe cu Statele Unite. "Presedintele Kim urmeaza o foaie de parcurs, conforma unor calcule meticuloase. Dupa ce vor trece sanctiunile si condamnarile, spera sa profite din plin de negocierile viitoare in domeniul nuclear".

Testul nuclear nord-coreean a generat un val de proteste si de cereri de noi sanctiuni in lume

Testul nuclear nord-coreean a generat luni un val de proteste in lume, mai multe tari cerand sanctiuni ONU, in timp ce presedintele american Barack Obama a cerut comunitatii internationale sa reactioneze.

La randul sau, seful diplomatiei UE, Javier Solana, a calificat testul nuclear drept un "act iresponsabil", care merita "o reactie ferma din partea comunitatii internationale".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat "ingrijorat profund" de test si a dat asigurari ca urmareste indeaproape situatia.
Si Berlinul a condamnat o "provocare iresponsabila".

Premierul britanic Gordon Brown a afirmat ca initiativa nord-coreeana este gresita si reprezinta "un pericol pentru lume". "Comunitatea internationala va trata Coreea de Nord drept un partener, daca se comporta in mod responsabil. Daca nu, se poate astepta sa fie din nou izolata", a adaugat el.

Guvernul francez, prin vocea purtatorului sau de cuvant Luc Chatel, a cerut Consiliului de Securitate al ONU "cele mai ferme sanctiuni fata de Coreea de Nord". "Este alarmant ca regimul nord-coreean provoaca in continuare comunitatea internationala", a comentat si ministrul suedez de externe Carl Bildt.

Ministrul norvegian de externe, Jonas Gahr Stoere, a apreciat ca este vorba de un "joc cinic" din partea Phenianului, pentru a obtine un ajutor din partea comunitatii internationale.

Seful diplomatiei italiene, Franco Frattini, a condamnat ferm intr-un comunicat testul, avertizand ca este o "amenintare la adresa pacii regionale si internationale".

Rusia, dornica sa mentina relatii bune cu Phenianul, s-a declarat "ingrijorata", dar a cerut comunitatii internationale "sa nu cedeze isteriei".

China, principalul aliat al Coreei de Nord, nu reactionase inca, la mai multe ore dupa testul nuclear.

O alta putere nucleara, India, a calificat drept "trista" vestea testului nord-coreean, denuntand "o incalcare a angajamentelor internationale" ale Phenianului si exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu "efectele negative ale unui astfel de test asupra pacii si stabilitatii in regiune".

Japonia, tara vecina si dusmana a regimului comunist nord-coreean, a cerut presedintiei ruse a Consiliului de Securitate sa convoace o reuniune de urgenta. Aceasta va avea loc la ora locala 16.00 (23 .00 ora Romaniei), la New York.

Calificand testul nuclear drept un "act intolerabil", Guvernul japonez a anuntat ca va cere votarea unei noi rezolutii care sa sanctioneze regimul comunist.

In luna aprilie, Tokyo ceruse deja Statelor Unite si puterilor europene o rezolutie vizand Coreea de Nord, dupa un tir de racheta cu raza lunga de actiune pe deasupra teritoriului sau. Insa, din cauza opozitiei Chinei si Rusiei, ONU a optat pentru o declaratie fara caracter de constrangere prin care sa fie condamnata lansarea.

La randul sau, Coreea de Sud a vorbit despre o "amenintare grava pentru pacea si stabilitatea din peninsula coreeana si din Asia de Nord-Est". Purtatorul de cuvant al Presedintiei de la Seul, Lee Dong-kwan, a adaugat ca Seulul va cere Consiliului de Securitate al ONU "sa ia masurile potrivite", in cooperare stransa cu alte tari care participa la negocierile in sase (cele doua Corei, Statele Unite, China, Rusia, Japonia).

Aceste discutii laborioase pentru dezarmarea nucleara a Phenianului au fost suspendate in aprilie, cand Coreea de Nord s-a retras pentru a protest fata de condamnarea ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.