Guvernul minoritar de centru-dreapta al premierului ceh Mirek Topolanek a pierdut marti o motiune de cenzura si este nevoit sa demisioneze, ceea ce este de natura sa submineze pozitia Cehiei la presedintia UE, in plina criza economica

Topolanek a anuntat ca este gata sa demisioneze, desi opozitia social-democraza anuntase inainte de motiune ca guvernul actual poate ramane in functie pana la incheierea presedintiei UE, la sfarsitul lunii iunie.

Este al treilea guvern care cade in Europa de Est anul acesta, dupa cele ale Lituaniei si Ungariei, desi infrangerea lui Topolanek in Parlament are mai mult de-a face cu politica interna, decat cu criza financiara, ca in celelalte doua cazuri. Republica Ceha a fost mai putin afectata de criza decat tarile din regiune si, in pofida instabilitatii politice, moneda sa nationala a avut un curs stabil, refacandu-se dupa o depreciere de la inceputul acestui an. Dupa adoptarea motiunii, coroana ceha s-a depreciat cu doar 0,4% fata de euro, la 27,09, transmite NewsIn.

Coalitia de guvernare tripartita, fragila inca de la venirea la putere in 2007, din cauza lipsei majoritatii parlamentare, a pierdut la un singur vot diferenta, dupa ce mai multi fosti deputati ai sai au votat cu opozitia de stanga. Doua scenarii sunt posibile dupa ce Parlamentul ceh a aprobat motiunea de cenzura impotriva guvernului, care trebuie sa demisioneze: fie presedintele numeste un premier pentru a forma un nou guvern, fie principalele partide ajung la un acord pentru alegeri anticipate.

Insa liderul social-democratilor, Jiri Paroubek, declarase intr-o conferinta de presa inaintea votului ca "acest guvern poate ramane la putere pentru un timp ca guvern demisionar, poate incheia presedintia ceha a UE sau cea mai mare parte din aceasta". Opozitia reproseaza guvernului modul cum a gestionat economia. Paroubek a spus ca un guvern de experti neafiliati politic va putea fi format in vara pentru a conduce tara pana la alegerile anticipate care ar putea avea loc in toamna sau in primavara. Alegerile la termen erau prevazute la jumatatea anului 2010.

La randul sau, Topolanek spusese luni ca alegeri anticipate ar putea avea loc in vara, daca motiunea de cenzura trece si nu exista un acord pentru un nou guvern. Avand in vedere cat de divizat este Parlamentul, va fi greu de format un nou guvern fara un acord intre principalii rovali: democratii civici ai lui Topolanek si social-democrati. Social-democratii conduc in sondajele de opinie, dar diferenta dintre ei si partidul lui Topolanek s-a redus la 4,5% in ultimele sondaje de saptamana trecuta.

Social-demcoratii au promovat mai multe cheltuieli sociale si au respins planurile de reformare a sectorului medical. Dar analistii spun ca marja lor de manevra ar fi limitata de obiectivul de a adera la Zona euro, desi Praga nu si-a fixat inca un termen in acest sens. Conditiile economice pentru aderarea la euro, combinate cu faptul ca ratele dobanzilor sunt fixate de banca centrala, care este independenta, vor face ca impactul concret al unei schimbari de guvern sa nu fie prea mare. Reflectand aceasta opinie, pietele nu au fost foarte afectate de incertitudinea politica.

Desi economia ceha a fost afectata de scaderea exporturilor, bancile sale nu au avut nevoie sa fie salvate, iar populatia a fost calma, si pentru ca cehii nu sunt foarte expusi la datorii externe.

Social-democratii sunt sustinatori ferventi ai integrarii in UE. Ei se opun, de asemenea, planurilor de a instala un scut antiracheta in Cehia.

Comisia Europeana s-a declarat optimista marti seara, in privinta capacitatii Cehiei de a incheia "in mod eficient" presedintia semestriala a Uniunii, in ciuda evolutiilor politice de la Praga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.