Potrivit unui raport al organizatiei Reporters sans Frontieres, dat miercuri publicitatii, chiar si in democratii exista masuri prin care internetul este supravegheat si monitorizat. Raportul nominalizeaza 12 "state inamice ale internetului" si alte 10 state, printre care democratii precum Australia si Coreea de Sud, care au adoptat "masuri ingrijoratoare" in aceasta privinta.

Raportul, intitulat "Inamici ai Internetului" analizeaza modalitatile in care internetul este cenzurat, cat si amenintarile fata de libertatea de exprimare online, in 22 de state.

Cei 12 "dusmani ai internetului" acuzati de organizatie sunt Arabia Saudita, Myanmar, China, Coreea de Nord, Cuba, Egiptul, Iranul, Uzbekistanul, Siria, Tunisia, Turkmenistanul si Vietnamul. In aceste state, internetul a fist transformat in "intranet", in care populatia nu are acces la informatii "indezirabile".

"Toate aceste state se deosebesc nu doar prin abilitatea lor de a cenzura stirile si informatiile online, dar si prin persecutarea sistemetica a utilizatorilor de internet considerati <<primejdiosi>>", arata RSF.

De asemenea, in raport, sunt puse "sub supraveghere" alte zece guverne pentru ca au adoptat "masuri ingrijoratoare", care pot limita libertatea de exprimare si accesul la informatii. Acestea sunt Australia, Bahrain, Belarus, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Eritreea, Malaesia, Sri Lanka, Thailanda si Zimbabwe. Raportul critica Australia si Coreea de Sud, care ar trebui sa fie teoretic niste modele democratice.

Un alt punct semnalat in raport este semnalarea celor 70 de cazuri de "cyber-dizidenti", care au fost inchisi in aceste state pentru ca au postat informatii pe internet. China detine recordul de astfel de disidenti inchisi (49), urmata de Vietnam (7) si Iran (4).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.