O parte dintre fermierii greci au inceput sa deblocheze drumurile in cursul zilei de miercuri, dupa ce au acceptat un pachet de ajutor al Guvernului, in timp ce altii au continuat sa blocheze punctele de trecere a frontierei, relateaza Reuters

Protestele fermierilor, care dureaza deja de 11 zile, au pus presiune asupra Guvernului de la Atena, deja zguduit de revoltele violente din decembrie si de dificultatile economice, potrivit NewsIn.

Criza economica a declansat deja proteste violente in tarile baltice si Islanda, precum si in Grecia, iar in Franta, sute de mii de muncitori sunt in greva joi, cerand o mai buna protectie a locurilor de munca si salariilor.

Fermierii greci cer subventii mai mari si reduceri fiscale, pentru a compensa problemele pe care le au. Guvernul a oferit deja un pachet 500 de milioane de euro pentru producatorii de bumbac, ulei de masline si grau, dar nu si pentru producatorii de portocale, fructe si orez.

Unele sindicate ale fermierilor din sudul si centrul Greciei au acceptat pachetul guvernamental si au inceput sa deplasaze tractoarele cu care blocasera principalele drumuri din tara. Insa altii si-au mentinut blocada de la principalele puncte de trecere a fontierei si din principalul oras agricol din centrul tarii, Larisa. Protestatarii au anuntat ca vor decide joi ce vor face mai departe. Frontierele au fost deschise traficului doar pentru scurt timp, la intervale de cateva ore.

"Ramanem, pentru ca masurile nu sunt pentru toata lumea si pentru ca nu includ toate produsele noastre", a spus Giorgios Goniotakis, seful Federatiei Asociatiilor Agricultorilor greci, care urma sa discute cu agricultorii din Creta. "Vom vedea cum actionam. Suntem deschisi la noi negocieri cu ministerul, atata timp cat promite sa furnizeze detalii".

Protestele au relansat speculatiile ca Partidul Noii Democratii, formatiunea conservatoare aflata la putere, care nu are decat un mandat in plus fata de opozitie in Parlament, ar putea deveni inca o victima a nemultumirii europenilor din cauza crizei economice.

Prima victima a fost Guvernul islandez, care a demisionat luni, dupa un val de proteste de strada care au dus la destramarea coalitiei de guvernare.

In Franta, opt sindicate au facut apel la greva joi in sectoarele public si privat, pentru a cere guvernului si companiilor masuri de protejare a locurilor de munca si salariilor. Greva are scopul de a atrage atentia asupra temerilor populatiei in fata somajului in crestere si a ezitarilor presedintelui Sarkozy de a ajuta consumul.

In Grecia, Guvernul afirma ca dificultatile economice fac imposibile alte ajutoare pentru fermieri si alte grupuri socio-economice afectate de criza. Scaderea veniturilor din impozite face deja ca economistii sa se astepte la cresterea deficitului bugetar. Comisia Europeana prevede pentru Grecia o scadere a cresterii economice pana la 0,2% anul acesta, cele mai rele previziuni din ultimii 16 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.