Participare scazuta in Ungaria la referendumul pentru dubla cetatenie

In Ungaria s-a organizat ieri un referendum pentru ca populatia sa decida daca celor 2,5 milioane de maghiari de peste hotare li se poate acorda sau nu cetatenie ungara, informeaza Rompres. Totodata, electoratul se va pronunta daca se doreste sau nu sa se continue privatizarea spitalelor. Referendumul amintit este sustinut de Opozitia de centru-dreapta de la Budapesta FIDESZ, condusa de Viktor Orban.

Rata participarii la referendumul de ieri era la ora pranzului de 20 la suta, au informat surse oficiale. La ora locala 13.00 (14.00, ora Romaniei), doar 18,57 la suta dintre cei 8.034.300 de alegatori ungari inscrisi pe liste se prezentasera la vot, a anuntat Comisia Electorala Centrala (OVB) de la Budapesta. In timpul referendumului din aprilie, referitor la aderarea Ungariei la Uniunea Europeana, 22,57 la suta dintre alegatori s-au prezentat la urne pana la aceeasi ora, a precizat Comisia. Pentru ca rezultatul referendumului sa fie valid, este necesar ca problemele supuse consultarii sa fie aprobate sau respinse de 25 la suta dintre electori, adica sa fie exprimate cel putin 2.008.575 de voturi. Cea mai scazuta rata de participare s-a inregistrat in regiunile de la granita cu Romania.

Sondajele de opinie efectuate referitor la cele doua probleme prezinta un electorat divizat, dosarul dublei nationalitati in special suscitand dezbateri aprinse. Presedintele Ungariei, Ferenc Madl, si clerul sustin acordarea nationalitatii ungare maghiarilor care o vor solicita, vazand in aceasta o ocazie de a "reuni natiunea ungara". In ceea ce priveste sectorul sanatatii, Guvernul ungar este interesat sa continue privatizarile, dar populatia se opune din cauza ca ar fi afectata gratuitatea consultatiilor.

Intrebarile formulate pe buletinul de vot, la care electoratul maghiar urmeaza sa voteze cu DA sau cu NU, sunt urmatoarele: 1. Sunteti de acord ca institutiile de sanatate publica, spitalele, sa ramana in proprietate de stat, ale autoguvernarilor, si pentru aceasta Adunarea Nationala sa anuleze legea contrara? 2. Sunteti de acord ca Adunarea Nationala sa adopte o lege cu privire la incetatenire favorizata pentru obtinerea de cetatenie ungara la cererea celui care se declara de nationalitate maghiara, nu domiciliaza in Ungaria, nu este cetatean al Ungariei, care, in conformitate cu prevederile paragrafului 19 al Legii nr. 62 din 2001, dovedeste nationalitatea maghiara cu certificatul de maghiar sau in alt mod prevazut intr-o lege care urmeaza a fi elaborata?; informeaza Rador.

Coalitia socialist-liberala aflata la putere a cerut electoratului ungar sa respinga propunerea de acordare a dublei cetatenii. Guvernul se teme de problemele pe care le va crea sistemului asigurarilor sociale din Ungaria o imigratie masiva, prognozata in cazul victoriei raspunsului pozitiv la referendum. Budapesta se teme, de asemenea, de reactia tarilor vecine, in special a Romaniei, unde traiesc 1,5 milioane de maghiari, si a Slovaciei, care numara o minoritate maghiara de 600.000 de persoane.

Romania ar putea trimite legea dublei cetatenii la Consiliul Europei si OSCE

Vinerea trecuta, la Arad, premierul Adrian Nastase, candidatul Uniunii PSD+PUR la Presedintie, declara: "In acest moment, urmarim cu interes ce se intampla, si privim evenimentul ca pe unul ce tine de politica interna a vecinilor nostri. Daca decizia va produce efecte si in Romania, vom apara interesul national cu armele dreptului international, asa cum am facut-o si pana acum. Personal, cred ca este o decizie adoptata din ratiuni electorale (in conditiile in care se apropie alegerile legislative din Ungaria, iar proiectul este sustinut de FiDeSz, partid de opozitie - n.red.). Mi s-ar parea ciudat ca un cetatean roman din Ardeal sa aiba, in 2007, tripla cetatenie: romana, maghiara si europeana".

De altfel, intr-o recenta interventie televizata, Nastase afirmase ca daca dubla cetatenie va fi acceptata prin referendum, va supune aceasta propunere forurilor internationale, dupa modelul legii statutului maghiarilor. Legea statutului a fost trimisa de autoritatile romane spre analiza Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei si Inaltului Comisar al OSCE pentru minoritati. Marti, premierul avusese o declaratie mult mai dura potrivit careia: "Bucurestiul va reactiona foarte dur la incercarea de acordare a dublei cetatenii pe criterii etnice romanilor de origine maghiara din Transilvania". "Dubla cetatenie pe criterii etnice nu este conforma nici cu normele europene, iar Ungaria nu poate sa impuna Romaniei reguli pe care le stabileste in urma unui referendum", spunea atunci Nastase. Interventia a fost calificata de senatorul UDMR Gyorgy Frunda drept "electorala".

Formatiunea condusa de Marko Bela si-a declarat de la bun inceput sustinerea fata de dubla cetatenie. "Romania acorda dubla cetatenie cetatenilor din Republica Moldova si romanilor din Ucraina. Cred ca unitatea de masura si principiul juridic trebuie sa fie identice", a declarat Frunda in aceeasi zi. "Sper ca si Ungaria sa procedeze la fel: pe baza strict individuala, cum este de exemplu casatoria intre un cetatean roman si un cetatean maghiar. Nici romanilor din afara Romaniei nu le este acordata automat cetatenia romana, ci doar pe baza solicitarilor individuale", a explicat ulterior Nastase.

Sambata, un grup de preoti maghiari din Transilvania, printre care si episcopul Laszlo Tokes, s-a alaturat altor reprezentanti ai cultelor maghiare din tarile vecine Ungariei, care s-au rugat in diferite localitati din Ungaria pentru un vot in favoarea dublei cetatenii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.