IQ-uri artificiale care le depasesc cu mult pe cele umane, inversarea procesului de imbatrinire si obtinerea de energie prin fuziune nucleara sint citeva dintre provocarile cu care va da piept secolul XXI.

Inteligenta artificiala va depasi intelectul uman peste doua decenii, prezice inventatorul si futurologul Raymond Kurzveil.

Pionierul decodificarii genomului uman, Craig Venter, si cofondatorul Google, Larry Page, s-au numarat printre participantii la proiectul sustinut de Academia de Inginerie a Statelor Unite (National Academy of Engineering - NAE). Rezultatele acestei initiative au fost facute publice vineri, in cadrul intilnirii anuale din Boston a Asociatiei Americane pentru Promovarea Stiintei, o data cu prezentarea celor 14 sarcini majore pe care omenirea va incerca sa le duca la capat. Futurologul crede de asemenea ca tehnologia se va dezvolta atit de mult incit oamenii si masinile se vor contopi pina la urma cu ajutorul unor dispozitive electronice pe care indivizii si le vor implanta pentru a deveni mai inteligenti si pentru a-si asigura sanatatea: „Nanoboti inteligenti ne vor patrunde in creiere si vor interactiona direct cu neuronii“. Acesti nanoboti vor avea rolul de a manipula sistemul nervos pentru a genera realitati virtuale de tipul celor in care patrund personajele din seria „Matrix“. Crearea acestor lumi alternative, care imita fidel realitatea in ceea ce priveste cele cinci simturi, reprezinta una dintre provocarile ingineresti majore ale secolului al XXI-lea.

Printre acestea se numara reprogramarea genelor pentru prevenirea bolilor, obtinerea de energie prin fuziunea nucleara, infrastructura urbana si descifrarea principiilor de functionare a creierului, informeaza „The Guardian“. Cei 18 experti au tinut cont de patru domenii in demersul lor: sustinerea progresului civilizatiei, vulnerabilitatea in fata pandemiilor, amenintarii teroriste si a dezastrelor naturale, sanatatea si calitatea vietii.

Producerea de energie verde este considerata o prioritate. „Lumina solara este o sursa apetisanta de energie ecologica, ea inundind planeta intr-o ora cu necesarul populatiei mondiale pentru un an“, se mentioneaza in raportul prezentat la Boston. Problema o reprezinta insa captarea si stocarea. „Avem nevoie sa captam doar 0,0001 din totalul luminii solare care scalda Terra pentru a ne asigura in intregime nevoile energetice“, a explicat Kurzveil.

Medicina personalizata reprezinta o alta provocare. Terapia genica le va permite cercetatorilor sa activeze si sa dezactiveze anumite gene dupa bunul plac, apreciaza Kurzveil, conform „Times Online“. „Peste zece sau douazeci de ani vom fi capabili sa oprim si sa inversam procesul de imbatrinire“, indica el avantajele progreselor inregistrate in medicina.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.