IT&C 31 Ianuarie 2008 01:18
V-ati intrebat vreodata cum este confectionata o lentila? Aceasta componenta de baza din multe dispozitive este rodul unei munci intense, asta in cazul firmelor care pastreaza inca tehnica manuala de producere a lor.

Camerele foto reproduc practic ceea ce se intampla cu intreg analizatorul vizual. Lentilele sunt cele care "vad" imaginea si o trimit spre film sau senzor, unde poza facuta este stocata pentru a putea fi vazuta sau folosita ulterior.

Istoria lentilei incepe in anul 1568, cand nobilul venetian Daniel Barbaro a facut o gaura intr-o cutie si a fixat acolo sticla de la ochelarii unui batran. In 1611, astronomul Johann Kepler a facut numeroase experimente, obtinand imagini marite prin gruparea mai multor lentile concave si convexe.

Prin 1800 au aparut primele camere cu suport sensibil la lumina, insa capacul care acoperea lentila nu putea fi bine controlat. Abia in 1841, Joseph Petzval a inventat un mecanism pentru reglarea aperturii, asemanator irisului uman. Tot el a conceput si formatul portrait.

In 1902, Paul Rudolph a construit lentilele Zeiss Tessar, poate cele mai populare elemente optice. El l-a ambitionat pe Max Berek, care a realizat lentile de mici dimensiuni pentru camerele sale miniaturale. Dupa aceasta scurta istorie, puteti viziona un clip despre migaloasa metoda de producere a lentilelor:\


Despre autor:

PlugIn

Citeste articolul integral in PlugIn

Sursa: PlugIn


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.