IT&C 15 Ianuarie 2008 01:28
Retelele wireless cu acoperire globala, robotii autonomi si clonarile terapeutice vor face ca viitorul sa capete nuante din literatura Science Fiction

Din sutele de inovatii cu care este asaltata zilnic omenirea, publicatia „Live Science“ a extras cele mai importante zece tendinte care ne vor modifica radical stilul de viata, de la energia pe baza de hidrogen la digitalizarea bibliotecilor, de la imprimante 3D la terapia genica.

Economia hidrogenului

Hidrogenul e primul pe lista „Live Science“, el urmind sa reduca consumul de petrol si degajarea de noxe in atmosfera. Atuul sau este ca scoate gazele de sera din ecuatia producerii de energie, iar arderea sa produce doar apa. Folosirea hidrogenului are insa si partile sale proaste, deoarece e dificil de stocat. Densitatea sa este de trei ori mai mica decit cea a gazului metan, ceea ce implica o presiune tripla la depozitarea in recipiente de volum egal. Atingerea unei presiuni ridicate presupune, la rindul sau, un consum considerabil de energie, asa ca pina la rezolvarea acestei probleme hidrogenul nu va anihila total economia petrolului din prezent, fiind nevoit sa faca front comun cu alte surse de energie ecologica.

Panouri solare ieftine

Una dintre aceste surse este reprezentata de panourile fotovoltaice, care transforma lumina solara in energie. Pretul lor este in continua scadere si se preconizeaza ca in zece ani energia solara va avea acelasi cost de productie ca si cea clasica. In aceste conditii, toate casele construite in viitor ar putea fi dotate cu panouri solare. Numai o treime din consumul casnic de energie va fi asigurat insa in acest fel, vremea proasta si noptile reducind perioada de functionare a panourilor.

Internet wireless pretutindeni

Tehnologii precum WiMAX, 3G si 4G (axate pe transferul wireless al informatiilor pe distante mari) schiteaza conceptul unei retele virtuale care va cuprinde orice punct al planetei si va permite tuturor oamenilor sa fie permanent online, oriunde s-ar afla. O astfel de retea implica o conectivitate totala intre oricare doua dispozitive, astfel ca in viitor va fi posibila, spre exemplu, setarea alarmei de la casa cu ajutorul telefonului mobil.

Biblioteci digitale

Conectivitatea universala nu inseamna insa foarte mult fara accesul la o cantitate mare de informatie. Aici intra in joc digitalizarea volumelor din cultura universala. Cu mai bine de zece ani in urma, oamenii de stiinta de la Universitatea Carnegie Mellon au inceput sa transpuna in forma virtuala operele umanitatii, cu scopul de a le face disponibile gratuit pe Internet. Pina in prezent au fost scanate peste 1,5 milioane de carti. „Oricine are o conexiune la Internet are acces la o colectie de carti de dimensiunea unei intregi biblioteci academice“, indica Raj Reddy amploarea proiectului pe care l-a coordonat. Dupa cum arata lucrurile, raspunsul la orice intrebare factuala va putea fi gasit imediat.

Dimensiunea virtuala a realitatii

Accesul la informatiile viitorului va fi nu doar facil, dar si total diferit. Pe linga clasicele clickuri din spatiul virtual, vom putea folosi diferite elemente din realitate pentru a ne umple device-urile digitale cu informatii. Tot ce va trebui sa facem va fi sa ne indreptam telefoanele mobile spre diferite cladiri sau obiecte de care sintem interesati, cum ar fi un hotel sau coperta unui CD, pentru a obtine astfel detalii legate de ele sau pentru a accesa site-uri web care le sint dedicate. Noile celulare vor fi dotate atit cu sisteme GPS, cit si cu girocompase (instrumente folosite pentru a indica directia, utilizate in principal in domeniul aviatiei), iar pe linga serverele care au adrese web, vor aparea si unele care au asociate coordonate geografice.

Legea lui Moore

O alta predictie legata de servere este ca vor deveni din ce in ce mai puternice, la fel ca si calculatoarele personale. Aceasta evolutie are la baza legea lui Moore, pusa pe hirtie in 1965 de catre unul dintre fondatorii companiei Intel, Gordon Moore. Ea afirma ca puterea computationala a calculatoarelor se dubleaza la fiecare doi ani, inregistrind o crestere exponentiala. Cu toate ca in ultimele doua decenii mai multe voci au indicat in mod constant unele bariere in calea acestei legi, industria hardware a reusit pina la urma sa le depaseasca. Indiferent cit va mai rezista predictia lui Moore, in opinia expertilor puterea de calcul disponibila in prezent reprezinta un fleac in comparatie cu ceea ce va aduce viitorul.

Imprimante tridimensionale

Nu numai calculatoarele se vor imbunatati, ci si accesoriile PC. Imprimantele tridimensionale pentru uz personal vor putea da nastere unor jucarii, ustensile de uz casnic sau obiecte decorative. Acestea vor putea fi folosite de catre cei care le creeaza sau vor putea fi vindute. Astfel, nu va mai trebui sa dam fuga la magazin atunci cind ni se strica un obiect de mici dimensiuni de prin casa. Vom putea pur si simplu sa-l printam. Mai mult, noua inventie ar putea duce la o explozie in industria afacerilor de apartament.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.