Rusia a trimis un memorandum prin care confirma ca isi va suspenda participarea la Tratatul asupra Fortelor Conventionale din Europa (CFE) incepand cu 12 decembrie 2007 si mentioneaza ca bazele SUA din Romania au contribuit, printre altele, la aceasta decizie, potrivit AFP.

"Moscova a transmis Olandei, depozitara Tratatului CFE semnat la Paris in 1990, un memorandum destul de dur adresat NATO in legatura cu motivele ce au determinat-o sa suspende tratatul si stabileste termenul-limita la 12 decembrie", a declarat un diplomat de la sediul din Bruxelles al Aliantei Nord-Atlantice.

"In acest document, rusii precizeaza ca incepand cu aceasta data ei nu se vor mai supune inspectiilor prevazute de tratat, dar nici nu spun ca se vor retrage neaparat" din CFE, a spus diplomatul, citat fara a fi identificat.

Printre motivele de nemultumire enuntate de Moscova in memorandum figureaza extinderea NATO pana la granitele Rusiei si instalarea bazelor americane in Bulgaria si Romania, precum si neratificarea de catre tarile NATO a versiunii revizuite la Istanbul, in 1999, a tratatului CFE, a precizat diplomatul.

"Rusia inca face parte din Tratat, pentru ca este nevoie efectiv de 150 de zile de preaviz inainte ca o tara sa suspende aplicarea acestuia. Cei 26 de membri ai NATO se pun de acord si Alianta va raspunde oficial Moscovei, fara a dramatiza, in zilele ce vor veni, poate chiar inca de marti", a mai spus diplomatul.
Presedintele rus Vladimir Putin a confirmat sambata prin decret decizia pe care o anuntase la sfarsitul lunii aprilie de a aplica un moratoriu asupra Tratatului CFE, informeaza NewsIn.

NATO si-a exprimat "dezamagirea" dupa acest anunt, dar a spus ca in continuare este dispus la "dialog" cu Moscova.

La randul sau, Romania a exprimat o pozitie similara. Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat, sambata, intr-un comunicat, "dezamagirea" fata de decizia Federatiei Ruse de a suspenda aplicarea prevederilor Tratatului cu privire la Limitarea Fortelor Conventionale in Europa (CFE) si a acordurilor subsecvente acestuia. Romania apreciaza ca Tratatul CFE reprezinta o piatra de temelie a securitatii europene, care si-a demonstrat viabilitatea in domeniul controlului armamentelor prin contributia pe care a adus-o la consolidarea securitatii si stabilitatii in aria de aplicare, potrivit comunicatului. Ministerul Afacerilor Externe isi exprima speranta ca dialogul intre statele parti la CFE va fi mentinut si ca toate statele parti vor continua sa isi respecte


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.