Petrol, Top 300, bani pentru zilele negre ale prietenilor liberali, nevoie de ajutor pentru rezolvarea problemelor cu Justitia. Intr-un cuvint, oligarhul PNL-ului, Dinu Patriciu

Rompetrolul lui Dinu Patriciu este cel mai mare holding romanesc. Grupul petrolier, cu sediul in Olanda, detine 40 de companii si este prezent in 13 state cu rafinarii, retele de distributie a carburantilor si activitati de explorare. Perla lui Patriciu este insa rafinaria Petromidia, de pe malul Marii Negre, care a ajuns cea mai moderna rafinarie din zona.

Tot PNL ii ciuguleste din palma

Patriciu a fost unul dintre fondatorii PNL si, ulterior, presedinte al filialei Prahova. Fostul arhitect s-a reorientat spre petrol si, ulterior, a renuntat, oficial, la politica. Ceea nu l-a impiedicat insa sa o controleze, din umbra. Cind prietenii lui liberali nu mai aveau nimic de spus in politica, Patriciu a avut grija de ei: pe Tariceanu, cu care este prieten de 17 ani, l-a numit, intre 2003 si 2004, administrator la Rompetrol Downstream, pe Melescanu l-a facut administrator la Rompetrol intre 2003 si 2005, iar pe Ludovic Orban administrator la Rominserv, pina in 2005. In plus, Dan Radu Rusanu si Crin Antonescu erau intr-o fundatie despre care presa a scris ca a beneficiat de 100 de miliarde de lei vechi de la firmele lui Patriciu.

Ce are lumea cu Patriciu

Cum a ajuns insa primul patron de multinationala romaneasca (si primul patron de firma din Romania postdecembrista) un personaj mai degraba hulit decit aplaudat?

Inceputurile tin de privatizarea Petromidia, in 2001, dupa care scandalul s-a tinut lant de Patriciu. A fost intii o complicata conversie a unor datorii, de 600 de milioane de dolari in actiuni, asumate de Patriciu, dar neplatite, dupa care a urmat sarabanda in justitie. Intii PNA a incercat sa gaseasca fapte de coruptie la privatizarea Petromidia, n-a gasit, apoi in joc a intrat Parchetul General, dupa celebrul memorandum marca Ioan Talpes care acuza grave nereguli in privatizare si in administrarea ulterioara a societatii. Memorandum la care Patriciu a acuzat lucratura fratilor Iancu si a lui Tender, care ar fi dorit halci din Petromidia.

Parchetul General a continuat odiseea privatizarii (spalare de bani, inselaciune, evaziune fiscala, nerespectarea contractului de privatizare) si a reusit sa-l aresteze pentru o noapte. Dosarul a ajuns in instanta in toamna trecuta si, intre timp, Patriciu a dat in judecata statul roman la Washington. Petrolistul s-a mai ales si cu acuzatia de manipulare a pietei de capital, atunci cind, la listarea la bursa a Petromidia, mai multi apropiati ai sai, printre care si premierul Tariceanu, au cumparat actiuni sub pretul pietei si le-au revindut apoi, obtinind profituri frumusele.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.