Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania din octombrie 2001, si-a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa despre Raportul de monitorizare al Comisiei, "indeplinita" misiunea in Romania

Scheele a adaugat ca este "fericit" ca s-a ajuns la ultimul Raport de monitorizare al Comisiei despre Romania, ceea ce inseamna ca tara noastra este pregatita sa isi asume drepturile si obligatiile aferente statutului de membru al Uniunii Europene.

Cat despre raport, Scheele l-a evaluat drept "corect" deoarece arata ca desi nu suntem 100% pregatiti, masa critica a reformelor necesare aderarii a fost realizata. Seful delegatiei Comisiei a mai vorbit despre sustinerea masiva de care s-a bucurat ieri Raportul de monitorizare in Parlamentul European si a mai facut referire la evaluarea presedintelui Basescu, care a atentionat ca aderarea nu inseamna acelasi lucru cu integrarea si ca, deci, Romania mai are de lucru.

Cel mai repede se vor observa imbunatatiri in agricultura

Scheele s-a rezumat la a face numai cateva remarci generale, lasand apoi loc jurnalistilor pentru a cere lamuriri despre Raportul de monitorizare. Pe langa lamuriri despre textul raportului, acestia au mai avut intrebari generale despre cum se va modifica viata romanilor dupa 1 ianuarie 2007.

Raspunzand intrebarilor ziaristilor, el a explicat ca se asteapta ca cele mai marcante transformari postaderare sa fie vizibile in agricultura. El a facut referire la exemplul des invocat al fermierilor polonezi, cei mai ardenti opozanti ai integrarii Poloniei in UE si care in prezent sunt printre cei mai euro-optimisti dintre polonezi, din cauza beneficiilor aduse de fondurile si programele europene pentru fermieri.

Autoritatile de la nivel local au cea mai mare raspundere

Scheele a mai clarificat inca o data ca Romania va fi un beneficiar net in ceea ce priveste bugetul european deoarece contributia anuala la buget este, pentru fiecare stat membru, de 1% din PIB, in vreme ce sumele primite vor ajunge in 2009 pentru Romania la nivelul de 7% din PIB. Referindu-se la situatia din 2007, Scheele a explicat ca depinde in foarte mare masura de Romania ce sume va primi de la bugetul european. Astfel, daca sumele pentru agricultura sunt mai degraba fixate, alocarea celorlalte tipuri de fonduri, precum cele structurale, depinde in mare masura de eficienta autoritatilor locale in realizarea si implementarea proiectelor.

Tot de autoritatile locale depinde, a mai explicat Scheele, si cantitatea de investitii directe care va veni in Romania ca urmare a participarii la piata comuna europeana.

Oficialul european a invocat o discutie cu un partener francez care se plangea ca investitorii straini interesati de Romania nu pot dialoga cu un singur interlocutor la nivel local.

Chiar daca volumul investitiilor directe in Romania a crescut din 2001, mai este nevoie de eforturi pentru a face fata la competitia pentru investitii cu celelalte state din Europa de Est.

Interzicerea exporturilor de carne de porc nu inseamna o sanctiune

Scheele a mai explicat ca interzicerea exporturilor de produse de carne de porc din cauza pestei porcine nu afecteaza efectiv Romania, pentru ca tara noastra este in prezent importator pentru aceste produse. In plus, el a precizat ca o astfel de interdictie nu are nicio legatura cu conditiile mai aspre de aderare ale Romaniei si Bulgariei, ci ca ea tine de procedurile standard la nivel european, care cer interzicerea pentru 2 ani a exporturilor pana cand epidemia se considera eradicata.

Integrarea este un proces de durata

Cum era de asteptat, Scheele a insistat ca integrarea Romaniei este de fapt un proces care ia timp, iar crearea mecanismelor de cooperare si verificare de catre Comisie nu este decat o manifestare a acestui fenomen.

Durata in timp a acestui proces este poate un motiv pentru care romanii nu au devenit brusc fericiti la anuntul datei sigure de aderare, ceea ce de altfel nu l-a surprins pe Scheele, care a spus ca "prefera sa ramanem euro-realisti".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.