Ministrul Educatiei a cerut ieri desfacerea contractului de munca sau diminuarii de salarii pentru 94 de profesori care au corectat gresit tezele de la examenele nationale.

Profesorii trecuti pe lista rusinii spun ca nu au nicio vina si acuza subiectivitatea baremelor de corectare trimise de la minister. Sindicatele sar in apararea profesorilor si spun ca bacul din august va fi boicotat.

"Propun sanctionarea a 94 de cadre didactice care au corectat la examene. Pentru 14 dintre acestea, propun desfacerea contractului de munca pentru supraevaluarea lucrarilor cu 3,5 pana la 4,5 puncte. Pentru 48 de cadre didactice, propun sanctionarea cu diminuarea salariului cu pana la 15%, pe o perioada de sase luni, si interzicerea participarii in comisii de evaluare pe o perioada de trei ani. Avem si o performanta. Doua cadre didactice au 28 de lucrari supraevaluate, deci au lucrat din greu...

Totodata, cer sanctionarea a 32 de persoane cu avertisment si interzicerea participarii in comisii de evaluare pe o perioada de un an", a declarat, ieri, ministrul Mihail Hardau. Ministrul i-a amenintat si pe inspectorii scolari generali cu destituirea in cazul in care nu vor respecta indicatiile sale. Sindicatele din invatamant riposteaza dur la declaratiile ministrului educatiei. "Parerea mea este ca profesorii n-ar mai trebui sa mearga la a doua sesiune de bacalaureat, atata timp cat avem o legislatie depasita si nu sunt stabilite clar drepturile si obligatiile dascalilor participanti la examene. Totul se sparge in capul lor", a declarat Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale.

Liderul FEN a mai spus ca se duce o campanie impotriva dascalilor de catre "cei care au semnat un acord cu profesorii si nu sunt in stare sa-l respecte. Ministrul Hardau degeaba se repede la baza sistemului atata timp cat nu ia masuri impotriva celor din conducerea ministerului si a celor din inspectoratele scolare, care au tolerat manariile si traficul de influenta".

"Sanctiunile profesorilor sunt normale in conditiile in care sunt erori de corectare de peste 5 puncte, dar trebuie tinut cont de faptul ca un dascal e solicitat sa participe la examene fara sa cunoasca toate conditiile legate de plata. Semneaza intr-un tabel ca participa, iar indatoririle li se comunica partial sau deloc. Mi se pare o tampenie sa dai sanctiuni si pentru protocol, atata timp cat tu, ca minister, nu esti in stare sa asiguri conditii decente pentru desfasurarea examenelor. Intr-o asemenea situatie, eu cred ca, la a doua sesiune de bacalaureat, nu va mai merge nimeni, mai ales ca nu pot fi obligati prin niciun act normativ", ne-a spus Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret". Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, afirma ca "este anormala o asemenea situatie.

Ministrul poate solicita desfacerea contractelor de munca numai in urma unei anchete serioase si cu respectarea legii. Nu cred ca s-a dovedit reaua-intentie a dascalilor, intrucat sistemul de notare nu e foarte clar. Recorectarea discretionara la comanda domnului Hardau nu e relevanta si e subiectiva, mai ales in cazul lucrarilor de la limba si literatura romana. Oamenii care au recorectat aveau tendinta de a da un punctaj mai mic. Ar fi bine ca domnul Hardau sa vina cu masuri concrete privind obiectivizarea examenelor nationale". Anton Hadar, reprezentanul Federatiei "Alma Mater", spune ca nu pot fi aparati dascalii care au comis aceste erori flagrante, dar ca e necesar sa se puna la punct legislatia din domeniul educational.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.