Dupa mai multe ore de dezbatere, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au decis ca omul de afaceri Dinu Patriciu, ramane in libertate. Judecatorii au admis una din exceptiile invocate de avocatii domnului Patriciu, respingand astfel cererea de arestare preventiva a acestuia. O cerere anterioara a fost respinsa pe motive procedurale. Parchetul a facut recurs.

Judecarea cererii nu a fost insa lipsita de incidente. Procurorii au solicitat, fara succes, la inceputul sedintei, schimbarea judecatorilor, invocand lipsa de obiectivitate a acestora. Cu acea ocazie, instanta stabilise drept nou termen data de 3 martie, insa la solicitarea procurorilor, a fost de acord ca dezbaterea sa aiba loc mai devreme.

Viciu de procedura

"Sunt liber!", a declarat Dinu Patriciu, la iesirea din sala de tribunal.

Avocatii sai au invocat 5 exceptii, dintre care instanta a admis una, cea referitoare la exceptia privind lipsa de ascultare a lui Patriciu in faza de urmarire penala. "Nu s-a respectat procedura de audiere, obligatorie si premergatoare propunerii de arestare preventiva", a explicat unul dintre avocatii omului de afaceri, Cristian Iordanescu. "M-a surprins insa ca nu s-au admis exceptii mult mai importante", a mai spus domnul Iordanescu.

Avocatul Iordanescu a spus ca reprezentantii Parchetului au anuntat ca vor inainta recurs, dar ca nu s-a stabilit un termen pentru judecarea acestuia.

"Voi lupta pana la capat!"

Tot la iesirea din sala de tribunal, Dinu Patriciu a calificat, din nou, actiunile impotriva sa drept abuzuri. "Voi continua si actiunea impotriva SRI, privind interceptarile ilegale ale convorbirilor mele telefonice, dupa cum vom continua si celelalte actiuni pe care le-am deschis impotriva tuturor acestor abuzuri".

El a anuntat ca nu mai conduce nici una din firmele din Romania ale grupului Rompetrol. "Am ramas director general si presedinte al grupului Rompetrol in Olanda. N-am considerat insa ca este cazul sa fac publica aceasta hotarare, care ar fi putut sa para o cedare in fata presiunii. Acum pot sa va marturisesc ca nu mai detin nici un fel de functie, de multa vreme deja, in companiile din Romania ale grupului", a declarat omul de afaceri liberal.

Presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, este acuzat de mai multe infractiuni, majoritatea economice: pornind de la privatizarea frauduloasa a companiei Petromidia pana la organizarea unui grup infractional, transfrontalier.

Dinu Patriciu s-a aparat intotdeauna. "Suntem absolut nevinovati si de fapt este o lupta a unei mentalitati revolute impotriva capitalismului in aceasta tara. Orice om bogat este un om suspect de a fi hot. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie eficienta si cat se poate de bine motivata. insa atunci cand ea se transforma in vanatoare de vrajitoare, in executie in piata publica, deci cand devine devine populism politic, este grav pentru intreaga societate romaneasca ", declara recent, domnul Patriciu, intr-un interviu la BBC.

Una dintre acuzatii: manipularea bursei

Domnul Patriciu este acuzat in asa-numitul "dosar Petromidia" de mai multe infractiuni, printre care delapidare, abuz in serviciu, inselaciune, spalare de bani si complicitate la evaziune fiscala.

Mai nou, una dintre acuzatii - mai putin intalnita: manipularea bursei. E vorba de o serie de operatiuni pe piata de capital, in urma carora Dinu Patriciu si alti apropiati ai acestuia ar fi castigat sume importante de bani.

Mai exact, pe 5 aprilie 2004, circa un miliard de actiuni Rompetrol au fost vandute unei firma din Cipru la un pret foarte mic, pe care anchetatorii il considera nejustificat.

Potrivit anchetatorilor, in aceeasi zi, firma din Cipru a revandut actiunile, la preturi aproape duble. Parchetul cerceteaza daca printre clienti s-a aflat premierul Calin Popescu Tariceanu, fiica presedintelui PC Dan Voiculescu, jurnalistul Sorin Rosca Stanescu sau senatorul UDMR Verestoy Attila.

Recent, in acelasi dosar, pentru aceeasi acuzatie, au fost audiati si doi membri ai Comisiei Nationale de Valori Imobiliare - vicepresedintele Paul Miclaus si Victor Eros, membru al comisiei.

Alaturi de Dinu Patriciu, in dosarul Petromidia mai sunt invinuiti si cei doi vicepresedinti americani ai companiei Rompetrol.

Dinu Patriciu a fost audiat de 19 ori. Anul trecut, in luna mai, dupa o audiere maraton, de 18 ore, omul de afaceri a fost retinut, dar pus in libertate dupa 24 de ore.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.