Investitorii pietei bursiere romanesti au devenit imuni la zvacnirile publice ale scandalului din jurul Rompetrol, lucru care s-a tradus ieri prin stagnarea cotatiei grupului petrolier la 0,1070 lei, dupa ce crescuse cu peste 2% cu o zi in urma.

Titlul Rompetrol a evoluat la pas cu restul actiunilor, urmand tendinta generala a pietei. "Investitorii au devenit imuni la informatiile din presa legate de Rompetrol", afirma Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea CA IB Securities. Brokerii sustin ca Rompetrol este o companie profitabila, iar titlurile RRC au potential de crestere, chiar daca sunt printre cele mai volatile din piata. Actiunea Rompetrol are cel mai mic PER (raport pret/castig pe actiune), de 6, informatie esentiala pentru investitori. Saptamana trecuta, Rompetrol a inregistrat cea mai mare valoare a tranzactiilor, de 46,5 milioane lei. Actiunea a inregistrat o cadere accentuata cu 7%, intr-una dintre sedinte, in urma informatiei potrivit careia Faber Invest a chemat in justitie Rompetrol, urmarind anularea contractului de privatizare a Petromidia. In acest timp, procurorii Parchetului General au continuat ieri audierile in dosarul Rompetrol. Totodata, presedintele companiei, Dinu Patriciu, a fost primit in audienta la premierul Tariceanu. Conform Biroului de presa al Guvernului, presedintele Rompetrol "a exprimat punctul sau de vedere privind necesitatea respectarii prezumtiei de nevinovatie in anchetarea companiei pe care o reprezinta si a informat despre presupuse scurgeri de informatii dinspre Parchet spre companiii din acelasi domeniu de activitate".

Premierul a luat nota de cele sustinute de Dinu Patriciu, urmand ca toate semnalarile sa fie transmise ministrului Justitiei, Monica Macovei, "in vederea unei informari a Consiliului Superior al Magistraturii". Premierul (foto) a fost informat de presedintele Rompetrol ca a solicitat audienta si la Cotroceni pe aceeasi tema. "Este necesar sa fie respectata prezumtia de nevinovatie "n anchetarea companiei Rompetrol", a declarat Dinu Patriciu, la sfarsitul audientei cu premierul Tariceanu.

Conform declaratiilor facute pana acum de Grupul Rompetrol, acesta este, incepand din luna martie 2005, tinta santajului cu astfel de informatii, obtinute ilegal, dupa publicarea asa-numitului document "Raportul Talpes", care se afla la baza anchetei Parchetului General, alaturi de simulacrul de raport al lui Ioan Melinescu, ex-sef la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Talpes, fost sef al SIE a recunoscut "paternitatea" acestui document. Reamintim ca la inceputul acestei saptamani, conducerea companiei Rompetrol Rafinare a declarat ca "va depune o plangere penala in vederea tragerii la raspundere a persoanelor care au pus la dispozitia firmei concurente Faber Invest&Trade a unui document confidential din dosarul de cercetare Petromidia. Cerem investigarea de urgenta a modului in care documente confidentiale, privind ancheta declansata impotriva Rompetrol, au fost trecute unor firme ce il folosesc pentru hartuiala juridica la adresa companiei noastre", declara luni Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol.

Scandalul in care este implicat Grupul Rompetrol are efect si in ringul Bursei de Valori Bucuresti, unde sunt tranzactionate actiunile Rompetrol Rafinare. "Un jucator adevarat se uita si la Price Earning Ratio - PER si nu ia niciodata o decizie neintemeiata, dupa turma", ne-au declarat, anterior acestui scandal, surse din cadrul pietei de capital. Brokerii de la BVB sunt cu ochii nu atat pe cotatia "la zi", in scadere, cat pe orice informatie din piata legata de continuitatea in managementul Rompetrol, dar nu se asteapta la schimbari dupa rezultatele economico-financiare pe primele noua luni din 2005, facute publice recent. Rompetrol Rafinare SA (RRC) a obtinut un profit operational (EBITDA) de 151 milioane dolari, cu 221% mai mult fata de aceeasi perioada din 2004, cand se situa la 47 milioane dolari. Veniturile brute consolidate au atins 9,67 miliarde dolari, cu 65% mai mult cu primele noua luni din 2004, iar profitul net a ajuns la 108 milioane dolari. In plus, Rompetrol Rafinare a platit, in intervalul ianuarie-septembrie 2005, peste 580 milioane dolari drept taxe si impozite la bugetul de stat, care vor ajunge la o cifra estimata la 800 milioane dolari pana la sfarsitul acestui an (fata de 635 milioane dolari platiti, in total, la bugetul de stat in 2004).


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.