Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se intruneste astazi in sedinta anuntata de politica monetara. Orice decizie vor lua membrii CA, aceasta va influenta viata romanilor, fie prin faptul ca leul isi va mai reveni,
Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se intruneste astazi in sedinta anuntata de politica monetara. Orice decizie vor lua membrii CA, aceasta va influenta viata romanilor, fie prin faptul ca leul isi va mai reveni, iar importatorii nu vor mai avea motiv sa scumpeasca bunurile, fie prin aceea ca romanii nu vor mai avea lesne acces (si oarecum ieftin) la imprumuturi pentru a-si cumpara locuinte, televizoare, frigidere sau orice alte produse.
O majorare a dobanzii de politica monetara va arata ca BNR se teme ca pierde teren in lupta cu temperarea inflatiei si avansul ingrijorator al creditelor. Mai ales ca, luna trecuta, cand CA a majorat dobanda de la 7,5% la 8%, BNR arata intr-un comunicat ca "analiza celor mai recente date statistice releva in continuare o dinamica inalta a cererii interne ca urmare a expansiunii investitiilor, dar si a mentinerii consumului la un nivel nesustenabil, in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului acordat sectorului privat, mai ales a celui in valuta". Situatie care nu numai ca nu s-a schimbat, ba chiar s-a deteriorat. Leul a coborat, de la nivelul maxim al ultimilor cinci ani fata de euro, inregistrat in iulie 2007 (circa 3,11 lei/euro), la minimul din ultimii trei ani (aproximativ 3,83 lei/euro), atins la inceputul acestei luni, in contextul in care analistii economici apreciaza ca dimensiunea deficitului de cont curent a devenit mai periculoasa, din cauza instabilitatii de pe pietele internationale.
Mentinerea dobanzii - cheie la 8%, cat este in prezent, pare imposibila in acest moment, conform analistilor economici.
Dobanda maxima de 9%
BNR va majora, astazi, rata dobanzii de politica monetara cu cel putin 0,5 de puncte procentuale, pentru a contrabalansa presiunile pentru deprecierea leului, care pun sub semnul intrebarii realizarea obiectivului privind tinta de inflatie, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. Astfel, opt analisti se asteapta ca banca centrala sa urce dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 8,5%, sase previzioneaza o majorare cu 0,75 puncte procentuale, la 8,75%, iar doi dintre ei apreciaza chiar ca dobanda va fi fixata la 9%.
"Avand in vedere ultimele cotatii ale leului, consider ca o rata a dobanzii de 9% este corespunzatoare. Totusi, se pare ca banca centrala nu vrea sa majoreze rata dobanzii prea brusc", a declarat Catalina Constantinescu, analist la ABN AMRO Romania.
Rezervele in valuta ar putea fi majorate
Pe de alta parte, analistii nu exclud cresterea rezervelor minime obligatorii constituite pentru depozitele in valuta, insa considera ca o astfel de masura ar fi ineficienta, avand in vedere ca multe banci exporta credite catre actionarii majoritari, transmite Mediafax.
Majorarea rezervelor minime obligatorii la valuta, situate in prezent la 40%, ar veni in contextul cresterii dobanzii de politica monetara, care va stimula si mai mult creditarea in valuta. Anul trecut, creditele in valuta au avut o dinamica mai accentuata decat cea a imprumuturilor in lei, depasindu-le, din punct de valoric, pe acestea. In opinia lui Lucian Anghel, BNR ar putea utiliza, pe langa rezervele minime obligatorii, si alte instrumente de limitare a creditarii. "Cresterea rezervelor ar intensifica exportul de credite. Cred ca se poate aplica un mix de masuri. Sa se mentina, de exemplu, nivelul rezervelor si sa fie folosite si alte parghii. Rezervele minime obligatorii trebuie sa scada la 2% pana la adoptarea euro", a spus Anghel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.