Fostul secretar general al Ministerului Educatiei (ME), Adrian Gorun (foto), a depus ieri la Parchetul General o plangere penala impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu, caruia ii reproseaza ca l-a schimbat abuziv din functia detinuta la ME, in
Fostul secretar general al Ministerului Educatiei (ME), Adrian Gorun (foto), a depus ieri la Parchetul General o plangere penala impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu, caruia ii reproseaza ca l-a schimbat abuziv din functia detinuta la ME, in postul de secretar general al Comisiei Nationale de Prognoza.
La iesirea din sediului Parchetului, Gorun a declarat ca in plangerea depusa ii aduce premierului trei acuzatii: de abuz impotriva intereselor publice, abuz impotriva intereselor persoanei si de asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Astfel, el solicita extinderea cercetarilor in cazul lui Tariceanu, intr-un dosar in care sustine ca sunt cercetati penal liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, si Emanoil Negut, seful Corpului de Control al Guvernului. Negut a sustinut, citat de Mediafax, ca nu este cercetat penal in vreun dosar. Gorun a spus ca il acuza pe Tariceanu de "asociere cu Morega, pentru decizia pe care a dat-o de a-l muta de la o institutie la alta. El a depus la Parchet, intr-o alta plangere penala - in care il acuza pe Morega de instigare la abuz in serviciu - o scrisoare in care liderul PNL Gorj ii cerea lui Tariceanu sa-l forteze sa demisioneze din postul de rector al Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu-Jiu, pentru ca sa-l inlocuiasca apoi si din functia de secretar general al ME.
Gorun a spus ca pregatirea lui este de profesor si nu de inginer, motiv pentru care nu are ce cauta in Comisia de prognoze unde a fost trimis. El a apreciat ca decizia prin care a fost schimbat din functie reprezinta "un troc care seamana cu regimul sultanic". "Tariceanu a pus in aplicare, printr-un abuz excesiv de putere, solicitarea presedintelui PNL Gorj de trecerea abuziva a mea din functia de la ME intr-o alta functie publica si inlaturarea mea", se arata, potrivit Mediafax, in plangerea depusa de Gorun la Parchetul General.
Morega, acuzat de Gorun ca i-a cerut premierului sa-l schimbe din functie, mai este cercetat de DNA pentru dare de mita in dosarul in care este anchetat si ministrul Muncii, Paul Pacuraru. El a declarat ieri ca a ramas "stupefiat" la DNA cand a aflat ca este acuzat de dare de mita, pentru ca nu se astepta ca procurorii sa ii "aranjeze" convorbirile telefonice cu Pacuraru astfel incat sa fie pus sub acuzare. Morega sustine ca procurorii au luat parti din convorbirile sale telefonice cu ministrul Muncii si le-au folosit pentru a-l pune sub acuzare, in timp ce discutiile favorabile lui sunt trecute in transcrieri ca fiind neinteligibile. "Eu nu am facut niciodata vreo promisiune sau sa-i acord ajutor fiului lui Paul Pacuraru pentru contractele respective. Nu am stiut niciodata cand a fost el in Gorj si, din ce am aflat si eu acum, el are contracte la Complexul Energetic Turceni si la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia", a spus Morega, citat de Mediafax. Pacuraru ar fi fost inregistrat cand l-a rugat pe Morega sa intervina la directorii SNLO si ai complexurilor Turceni si Rovinari pentru ca o societate a fiului sau sa obtina contracte. SNLO a negat, intr-un comunicat dat ieri presei, ca Morega ar fi intervenit in vreun fel in favoarea firmei detinute de fiul ministrului Muncii, precum si faptul ca ar avea cu aceasta contract direct de prestari servicii sau de achizitii publice. (A.G.)
Rocada Morega-Negut la Gorj
Recent, premierul Tariceanu a precizat ca Corpul de Control al Guvernului, condus de Emanoil Negut, persoana la care a facut referire si Gorun ieri la Parchet, va demara o analiza in cadrul filialei PNL Gorj, pentru a cerceta cazul lui Morega.
Negut va fi numit presedinte al PNL Gorj, urmand sa fie trimis la organizatia condusa de Morega pentru a o sustine in campania electorala din primavara, au declarat surse din filiala liberala, citate de Mediafax. Conform unor membri din filiala, discutiile despre trimiterea lui Negut s-au purtat la Bucuresti inainte de a se solicita de catre Bogdan Olteanu si Dan Motreanu demisia lui Morega si a celorlalti fruntasi ai PNL Gorj. Solicitarea respectiva a fost respinsa la vot, filiala ramanand cu aceeasi conducere. Morega a declarat la acea vreme ca venirea lui Negut ca vicepresedinte in filiala este oricand posibila daca o astfel de decizie se ia la nivel central. El a afirmat ca organizatia are un post de vicepresedinte liber, dupa ce statutul partidului a fost modificat si numarul vicepresedintilor a fost marit de la patru la cinci. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.