Gray: "Intentia noastra este sa avem evaluari interimare corecte"Comisia Europeana (CE) intentioneaza sa adopte luni rapoartele cu privire la situatia Justitiei din Romania si Bulgaria.
"Ma bucur sa spun ca nu veti mai avea nevoie mult timp de r
Gray: "Intentia noastra este sa avem evaluari interimare corecte"Comisia Europeana (CE) intentioneaza sa adopte luni rapoartele cu privire la situatia Justitiei din Romania si Bulgaria.
"Ma bucur sa spun ca nu veti mai avea nevoie mult timp de rabdare. Imaginati-va ca nu am sa discut dinainte despre raport, dar pot sa va spun ca CE intentioneaza sa adopte rapoartele interimare atat pentru Romania, cat si pentru Bulgaria, luni. Intentia noastra este sa avem rapoarte interimare corecte, factuale, dar si directe", a spus purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, informeaza Mediafax. "Am avut o colaborare foarte buna cu ambele guverne", a adaugat oficialul european.
El a subliniat ca rapoartele interimare vor contine o evaluare a progreselor inregistrate in ultimele sase luni, dar se vor concentra si pe ceea ce trebuie facut pana la raportul final, care este programat pentru luna iulie.
Saptamana trecuta, potrivit unor surse diplomatice citate de RFI Romania, raportul pe Justitie va fi unul “foarte critic” pentru Romania. Conform sursei amintite, in cazul Bulgariei, tonul va fi mai putin critic.Proiectul reformei din Justitie prezinta "factual, ce s-a facut si ce ramane de facut"Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a sustinut ieri ca Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie si Imigratie, este constient de hotararea politica a Guvernului de la Bucuresti de a se implica in continuare in reforma Justitiei. Melescanu, prezent la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, a precizat ca a discutat, inclusiv miercuri seara, la telefon, cu comisarul Frattini.
"Punctul meu de vedere - si acela a fost si principalul mesaj pe care l-am transmis - este ca, in pofida 'harjonelilor>> politice de la noi, ministrul interimar al Justitiei urmareste tocmai ca acest mesaj politic sa fie foarte clar: pentru noi reforma in Justitie reprezinta o prioritate in continuare", a spus Melescanu.
El a adaugat ca a vazut proiectul Raportului de tara, care urmeaza sa fie dat publicitatii in aceste zile de Comisia Europeana. Potrivit lui Melescanu, acest raport nu este unul care evalueaza starea Justitiei din Romania, ci prezinta, "factual, ce s-a facut si ce ramane de facut", astfel incat, pana la raportul din iunie anul acesta, care va fi un raport de evaluare "intr-adevar", autoritatile romane ar trebui sa stie ce prioritati sa urmareasca. In opinia lui Melescanu, raportul care va fi prezentat in urmatoarele zile "nu va fi nici pozitiv, nici negativ". Ministrul interimar a subliniat ca procedura nu este numai de monitorizare, ci este de cooperare si monitorizare si, tocmai pornind de la aceasta cooperare, Romania a trimis "corecturi".
"Acest lucru s-a intamplat. Am prezentat legi care s-au adoptat, actiuni care au fost intreprinse si de care speram ca raportul va tine seama, de toate observatiile", a spus Melescanu.“Nu se pune problema activarii clauzei”In legatura cu raportul din vara in domeniul Justitiei, Melescanu a spus ca este greu sa vorbeasca in numele succesorului sau. "Am vazut evaluarile alarmiste ale presei, insa nu cred ca se poate pune problema activarii clauzei de salvgardare daca ne vom tine de realizarea planului de actiune pe care Guvernul si l-a propus si care a fost trimis la Bruxelles", a spus Melescanu. In aceste conditii, a apreciat Melescanu, "daca se va reusi adoptarea noilor coduri de procedura penala si penal si daca se va reusi inregistrarea de progrese in celelalte domenii, mai ales in ceea ce priveste Agentia Nationala de Integritate, va fi un raport in care jumatatea plina a paharului va fi mai mare decat jumatatea goala".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.