Muzeul K.H. Zambaccian, aflat in administrarea Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), se inchide la sfarsitul lunii februarie pentru efectuarea unor lucrari de consolidare si renovare a cladirii. Situat in cartierul Dorobanti - strada Muzeul Z
Muzeul K.H. Zambaccian, aflat in administrarea Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), se inchide la sfarsitul lunii februarie pentru efectuarea unor lucrari de consolidare si renovare a cladirii. Situat in cartierul Dorobanti - strada Muzeul Zambaccian nr. 21A, muzeul - care adaposteste una dintre cele mai bogate si valoroase colectii de arta romaneasca moderna de la noi, precum si o serie de panze purtand semnatura unora dintre cei mai insemnati maestri ai picturii din ultima suta de ani, completata de lucrari apartinand unor renumiti pictori francezi - mai poate fi vizitat pana la 24 februarie, programul fiind cel cunoscut in perioada octombrie-aprilie (de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 -18.00).
Intreaga colectie provine din donatia facuta statului roman de catre Krikor Zambaccian (1889-1962) - in 1946, muzeul fiind inaugurat un an mai tarziu in locuinta colectionarului, special amenajata in acest scop. Potrivit unui comunicat al MNAR, redeschiderea muzeului Zambaccian este programata pentru aceasta toamna, cand expunerea permanenta va fi imbogatita cu lucrari aflate, in prezent, in proces de restaurare.Peste 300 de lucrari de arta romaneasca si strainaCladirea din strada Muzeul Zambaccian nr. 21A gazduieste 310 lucrari de arta (picturi, sculpturi, lucrari de grafica, piese de mobilier). Printre acestea se afla tablouri semnate de maestrii de necontestat ai artei romanesti din secolul trecut - Grigorescu ("Maternitatea", "Ţaranca lucrand la razboi", "Portret de femeie", "Autoportret", "Ferma la Barbizon", "Intrare in padurea Fontainebleau", "Peisaj cu stanci"), Andreescu ("Iarna la Barbizon"), Ştefan Luchian (lucrari de dupa 1902 - "Mos Niculae cobzarul", "Autoportret", "Lorica" , "Lautul", "Moara", "Peisaj de camp", "Marea Neagra la Tuzla", "Tufanele", "Crizanteme", "Scara cu flori" si "Trandafiri"). Gheorghe Petrascu reprezinta, prin numarul si calitatea panzelor din colectie, unul dintre punctele forte ale muzeului. Iata cateva dintre ele: "Autoportretul cu bereta rosie", "Portretul lui Romascu", "Portretul lui Zambacu", "Anemone", "Carciumarese", "Natura statica cu picior de gips". Nu putea lipsi Theodor Pallady, care a fost unul dintre cei mai statornici prieteni si sfatuitori ai colectionarului (cu "Nud pe fotoliu rosu", "Natura statica cu palaria si umbrela artistului", "Pont Neuf"). Din creatia lui Tonitza pot fi admirate 16 lucrari, printre care "Portretul lui Gala Galaction", "Katiusa Lipoveanca", "Nina in verde". Acestora li se adauga picturi de Jean Al. Steriadi, Nicolae Darascu, Iosif Iser, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Horia Damian, precum si sculpturi de Dimitrie Paciurea ("Bust de femeie" ), Ion Jalea ("Nud"), Oscar Han si Corneliu Medrea, cu mai mult de zece lucrari fiecare, si Constantin Brancusi, cu o lucrare din perioada de inceput a creatiei sale, "Cap de copil".
Colectia de arta straina cuprinde opere ale impresionistilor francezi: "Pod pe Sena" de Sisley, "Portret de fetita" de Pissaro, "Nud in peisaj" si "Doua femei la scaldat" de Renoir; dintre artistii secolului XX este prezent Matisse cu un "Nud in atelier" si "Nud in interior", Audre Derain cu un "Nud", Utrillo, cu doua peisaje, si Albert Marquet, cu o marina.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.