Va fi proiectat un numar de locuri de parcare cu 20% mai mare decat numarul apartamentelor
Un loc de parcare in nordul si centrul Bucurestiului costa 20 de mii de euroDeficitul locurilor de parcare din Bucuresti a fost una dintre cele mai dezbat
Va fi proiectat un numar de locuri de parcare cu 20% mai mare decat numarul apartamentelor
Un loc de parcare in nordul si centrul Bucurestiului costa 20 de mii de euroDeficitul locurilor de parcare din Bucuresti a fost una dintre cele mai dezbatute teme din ultima perioada atat de reprezentantii primariilor de sector, cat si de membrii diferitelor companii care au incercat sa gaseasca o solutie convenabila. Faptul ca bucurestenii se confrunta de foarte mult timp cu lipsa locurilor de parcare din apropierea locuintei personale nu mai este un secret pentru nimeni.
In incercarea de a rezolva aceasta problema, primariile au impus dezvoltatorilor de ansambluri rezidentiale proiectarea unui numar de locuri de parcare cu 20% mai mare decat numarul apartamentelor din imobilul respectiv. Acest procent, de 20%, reprezinta marja de siguranta care acopera si numarul de automobile apartinand posibililor vizitatori ai locatarilor. Astfel, valoarea la care se poate ridica achizitionarea unui loc de parcare poate fi direct proportionala cu pretul unui metru patrat de teren in zona respectiva.
Acest lucru nu depinde neaparat de politica dezvoltatorului, si anume de a determina cumparatorul sa achizitioneze odata cu locuinta si locul de parcare sau de a lasa la latitudinea cumparatorului aceasta varianta, deoarece costul acestuia este inclus in valoarea proprietatii respective.Zona rezidentiala are si parcare "rezidentiala"Astfel, cu cat zona inregistreaza preturi mai mari pentru un metru patrat de teren, cu atat preturile pentru un loc de parcare sunt mai mari.
In cazul in care locul de parcare nu este inclus in pachet, in nordul si centrul Bucurestiului, unde un metru patrat de teren costa intre 2.500 de euro si 7.000 de euro, un loc de parcare individual este estimat la 20 de mii de euro. Daca proprietarul unui apartament doreste sa achizitioneze un loc de parcare dublu, sistem klauss, trebuie sa plateasca 30 de mii de euro.
"In acest perimetru, unde preturile apartamentelor noi variaza intre 130 de mii de euro si 280 de mii de euro pentru 2 camere, respectiv intre 180 de mii de euro si 400 de mii de euro pentru 3 camere, cumparatorul este obligat sa achite in plus intre 6,5 si 20% din valoarea locuintei", a explicat recent reprezentantul oficial al companiei imobiliare EuroMetropola, Emil Constantin. "Procentele variaza in functie de zona exacta si de preturile apartamentelor. Cu toate acestea, cei mai multi dintre cumparatori achizitioneaza odata cu locuinta si locul de parcare aferent, fiind atrasi de avantaje precum garantarea sigurantei autoturismului prin sisteme de monitorizare permanenta a spatiului sau dispozitive de alarma si incendiu", a adaugat acesta.In estul Capitalei, un apartament cu patru camere costa peste 250 de mii de euroConsultantul EuroMetropola a explicat cum pentru o garsoniera sau un apartament cu patru camere situat in estul Capitalei, de exemplu in zona Doamna Ghica, un posibil cumparator ar trebui sa plateasca pentru locul de parcare un procent ce variaza intre 5 si 15 din pretul total al apartamentului.
Totodata, pretul unui metru patrat de teren, in aceeasi zona, se situeaza intre 1.500 si 2.500 de euro. In cadrul unui nou ansamblu rezidential, un loc de parcare poate fi cumparat cu aproximativ 17.000 euro, asta daca luam in considerare faptul ca preturile locuintelor variaza intre 88 de mii de euro pentru o garsoniera si peste 250 de mii de euro pentru un apartament de 4 camere.
In Chitila, in zona de N-V a Capitalei, unde un metru patrat de teren costa intre 1.000 si 1.500 euro, un loc de parcare poate fi achizitionat cu 15 mii de euro, ceea ce reprezinta un procentaj cuprins intre 9 si 13 din valorile apartamentelor, cuprinse intre 145.000 euro si 191.000 euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.