Noul presedinte al conservatorilor, Daniela Popa, a fost aleasa ieri la interventia liderului Dan Voiculescu, situatie care a produs un scandal de proportii. Desi nu a obtinut jumatate plus unu din numarul voturilor, cum prevedea noul statut, ea a pr
Noul presedinte al conservatorilor, Daniela Popa, a fost aleasa ieri la interventia liderului Dan Voiculescu, situatie care a produs un scandal de proportii. Desi nu a obtinut jumatate plus unu din numarul voturilor, cum prevedea noul statut, ea a preluat functia suprema, dupa ce Sabin Cutas i-a donat voturile. In replica, sustinatorii lui Florian Anghel au parasit sala si au anuntat ca vor contesta rezultatele Congresului. Codrut Seres a devenit secretar general.
Haos la finalul Congresului extraordinar al conservatorilor. Daniela Popa a obtinut doar 570 de voturi din cele 1200 valabil exprimate, iar principalul sau contracandidat, Florian Anghel, 557. Nici unul nu obtinuse 50% plus unu din voturile exprimate de delegatii prezenti, asa cum cerea noul statut votat. Atunci, Dan Voiculescu a preluat fraiele si, printr-o miscare neasteptata l-a chemat la tribuna pe Sabin Cutas si i-a cerut sa spuna cui cedeaza cele 85 de voturi obtinute. Pasind greu, cu capul plecat, Cutas l-a ascultat pe fostul presedinte si, in ciuda huiduielilor din ce in ce mai puternice din sala, a anuntat ca cedeaza voturile sale Danielei Popa. Pentru ca sustinatorii lui Anghel au inceput sa strige "rusine, rusine!", Voiculescu s-a ridicat nervos si a inceput sa tipe la acestia: "afara, afara!". In picioare, in fata unei sali din care plecasera foarte multi oameni, a inceput sa aplaude si sa scandeze numele noului presedinte. Desi a dorit sa lase impresia in timpul campaniei electorale interne si chiar in discursul sau de la Congres ca nu doreste sa intervina in lupta pentru putere, presedintele fondator a lasat prin acest final sa se inteleaga cine a fost favoritul sau. Sciziunea pare iminenta in randul conservatorilor, iar surse din partid ne-au declarat ca nu mai pot fi de acord cu acest stil de conducere. Sursele citate ne-au spus ca doresc ca o "marioneta" a lui Voiculescu sa fie in fruntea partidului, deoarece ar duce la inmormantarea PC. "Cel putin 15 - 17 filiale vor pleca", a sustinut un delegat nemultumit. Sustinatorii lui Anghel au vociferat pe holurile Parlamentului, simtindu-se inselati de oamenii lui Voiculescu.
Florian Anghel e castigatorul moral
S-a negociat intens in timpul Congresului pentru a se stabili viitorul castigator. Discursul lui Florian Anghel, cu care a atras de partea sa sala si a starnit foarte multe aplauze, ii facea pe multi sa se indrepte catre acesta. In schimb, tabara Danielei Popa, sprijinita de cea mai puternica filiala a conservatorilor, cea din Galati, dar si de Dan Voiculescu, si-a intensificat actiunea de lobby in favoarea acesteia. "Unii ridica din sprancene cand aud ca o femeie va conduce partidul", a spus Daniela Popa. Cu un discurs destul de sters, aceasta a vorbit despre dinamizarea relatiei cu PSD, pericolul maghiar si rolul tinerilor in politica. Anghel a fost mai practic si a promis filialelor ca, daca ajunge presedinte, le va sprijini pentru a face rost de resurse financiare. De asemenea, el a spus ca trebuie sa se "iasa din politicianismul Bucurestiului, deoarece valoarea electorala a PC este in tara". Sustinatorii sai, plasati strategic in primele randuri si pe una din laterale, au aplaudat frenetic fiecare pasaj din discursul rostit de la tribuna. Din acel moment situatia parea favorabila lui Anghel, singurul lucru de care se temeau fiind interventia lui Dan Voiculescu. "Indiferent de rezultatul final, Anghel este castigatorul moral, deoarece s-a vazut cum a tinut captiva sala si cum l-au aplaudat oamenii", ne-a spus un delegat, care venise din teritoriu cu intentia sa il voteze pe Sabin Cutas.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.