Specialistii au observat ca exista cateva lucruri neobisnuite sau insolite in legatura cu nominalizarile la cea de-a 80-a editie a premiilor Academiei americane de film, anuntate, marti, la Los Angeles. In caz de victorie, pe 24 februarie, frantuzoai
Specialistii au observat ca exista cateva lucruri neobisnuite sau insolite in legatura cu nominalizarile la cea de-a 80-a editie a premiilor Academiei americane de film, anuntate, marti, la Los Angeles. In caz de victorie, pe 24 februarie, frantuzoaica Marion Cotillard, care interpreteaza rolul lui Edith Piaf in "La Vie en Rose", ar fi abia al cincilea artist care castiga un Oscar pentru o partitura intr-o alta limba decat engleza. Ceilalti au fost italianca Sophia Loren ("Ciociara", 1961), americanul Robert De Niro ("Nasul: Partea II", 1974), italianul Roberto Benigni ("Viata e frumoasa", 1999) si portoricanul Benicio Del Toro ("Trafic", 2001). Cate Blanchett este prima actrita care a obtinut nominalizari pentru acelasi rol in doua filme diferite, cel al reginei Elizabeth: "Elizabeth", in 1999, si "Elizabeth: Epoca de aur", anul acesta. In randul barbatilor, aceasta performanta a fost inregistrata de patru actori: Bing Crosby ("Going My Way", "Biserica St. Mary"), Paul Newman ("Culoarea banilor", "The Hustler"), Peter O'Toole ("Becket", "Leul in iarna") si Al Pacino ("Nasul", "Nasul: Partea II"). Blanchett este, de altfel, al 11-lea artist care a obtinut nominalizari in acelasi timp pentru rol principal si secundar, pentru "Elizabeth: Epoca de aur" si "I'm Not There". Cu nominalizarea lui Julian Schnabel pentru "Scafandrul si fluturele", in limba franceza, este pentru a doua oara in doi ani cand un american este selectionat pentru Oscarul pentru cel mai bun regizor datorita unui lungmetraj realizat intr-o alta limba decat engleza. Clint Eastwood a fost nominalizat in 2007 pentru "Scrisori din Iwo Jima", turnat in japoneza. Fratii Joel si Ethan Coen ("Nu exista tara pentru batrani") devin al treilea cuplu nominalizat la categoria "cel mai bun regizor", alaturi de Robert Wise si Jerome Robbins ("Poveste din cartierul de vest", 1962) si Warren Beatty si Buck Henry ("Raiul mai poate astepta", 1979). "Nu exista tara pentru batrani" le permite fratilor Coen sa ocupe locul al treilea in lista celor nominalizati cu titlu personal la patru categorii de premii Oscar pentru acelasi film - productie, regie, scenariu si montaj-, dupa Warren Beatty ("Raiul poate astepta" si "Reds") si compozitorul Alan Menken ("Frumoasa si bestia"). (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.