Bush are incredere in forta pe termen lung a SUAPresedintele George W. Bush si Congresul vor sa ajunga la o intelegere cat mai repede posibil cu privire la planul pentru stimularea economiei americane si contracararea recesiunii al carei spectru a tu
Bush are incredere in forta pe termen lung a SUAPresedintele George W. Bush si Congresul vor sa ajunga la o intelegere cat mai repede posibil cu privire la planul pentru stimularea economiei americane si contracararea recesiunii al carei spectru a tulburat puternic, marti, pietele bursiere mondiale, relateaza AFP, informeaza NewsIn.
Presedintele american a continuat sa-si afirme "incredere in forta pe termen lung a Americii". "Exista unele motive de ingrijorare carora va trebui sa le facem fata", a recunoscut liderul Casei Albe.
O modalitate "buna" de a face fata acestei situatii, este de parere presedintele Bush, o reprezinta planul sau de relansare economica ale carui principii generale le-a enuntat vineri si al carui continut va trebui sa-l negocieze cu Congresul. Bush a anuntat vineri ca va prezenta un plan care ar reprezenta circa 1% din Produsul Intern Brut, adica intre 140 si 150 de miliarde de dolari, potrivit secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, si care va consta, in buna parte, din reduceri rapide si temporare ale impozitelor. "Trebuie sa facem ceva cat mai rapid si aceasta necesitate este cu atat mai urgenta acum, cand vedem impactul pietelor noastre asupra celorlalti", a declarat speaker-ul Camerei Reprezentantilor, democrata Nancy Pelosi.
Confirmand caracterul acut al crizei, banca centrala americana, independenta de administratie, a redus marti drastic rata dobanzii de politica monetara, pana la 3,50%.
Cu putin timp inainte de deschiderea sedintei de tranzactionare de pe pietele americane, banca centrala americana a anuntat marti scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,75% pana la 3,5%, in incercarea de a limita deteriorarea economiei americane si de a calma temerile investitorilor legate de o recesiune in Statele Unite.
Astfel, comitetul de politica monetara al Federal Reserve - Federal Open Market Committee (FOMC) - a decis cea mai drastica scadere a dobanzii-cheie din ultimii 15 ani, potrivit statisticilor publicate de banca centrala americana.BCE nu va modifica dobanda de politica monetaraBursele europene si-au reluat ieri scaderea, dupa ce au deschis sedintele pe plus, fiind din ce in ce mai putin increzatoare ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce, ca si Fed, dobanda de politica monetara. La jumatatea sedintei de tranzactionare, Bursa din Paris pierdea 0,65%, cea din Londra inregistra o scadere de 1,03% iar cea din Frankfurt pierdea 1,70%.
Fed a redus marti, cu ocazia unei reuniuni de urgenta, dobanda de politica monetara, provocand o crestere a burselor europene si asiatice, insa presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a lasat sa se inteleaga ieri ca institutia europeana pe care o conduce nu intentioneaza sa urmeze exemplul Fed.
Pe un alt plan, pretul petrolului s-a stabilizat ieri la bursele electronice din Asia dupa reducerea drastica a dobanzii de politica monetara de catre Fed.
In schimburile matinale, barilul de petrol "light sweet crude", cu livrare in februarie, se scumpea cu 8 centi, la 89,29 dolari pe baril, in timp ce pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in martie, era stabil, crescand cu doar un cent, la 88,44 dolari barilul.FMI apreciaza decizia Federal ReserveFondul Monetar International (FMI) a salutat decizia Fed de a reduce dobanda de referinta, adaugand ca sustine alte masuri similare, in cazul in care situatia va continua sa se deterioreze in Statele Unite ale America.
"Reducerea dobanzii cu 0,75 puncte de catre Federal Reserve a fost corecta si utila", a declarat purtatorul de cuvant al FMI, Masood Ahmed, intr-un comunicat. Acesta a adaugat ca "preturile actuale de pe pietele financiare sunt coerente in ceea ce priveste asteptarile legate de viitoare reduceri ale dobanzii de referinta".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.