Fostul premier Adrian Nastase a raspuns, joi, la News FM, de o maniera inedita la una dintre intrebari, expresii precum "beneficii corelative" si "blocaje protectioniste" fiind amestecate cu sintagme ca "v-o tragem acolo in Romania", "raman cu

Fostul premier Adrian Nastase a raspuns, joi, la News FM, de o maniera inedita la una dintre intrebari, expresii precum "beneficii corelative" si "blocaje protectioniste" fiind amestecate cu sintagme ca "v-o tragem acolo in Romania", "raman cu creditul in mana" sau "papagalii de la noi".

Rugat sa explice de ce reprezentantilor de la Bruxelles nu le pasa de ce se intampla in Romania, Nastase a inceput prin a spune ca decizia de a lua Romania si Bulgaria "inauntru" a fost o decizie strategica, ea fiind legata si de faptul ca cele doua tari intrasera si in NATO si ar fi fost ciudat sa nu fie si in UE.

Nastase a explicat ca, daca Romania si Bulgaria nu intrau in UE, ramanea un spatiu neacoperit spre fosta Uniune Sovietica. Potrivit lui Nastase, multe dintre intreprinderile occidentale erau deja in Romania si doreau ca regulile de piata si blocajele protectioniste pe care Romania ar fi putut sa le puna sa nu apara.

"In felul asta, intrand in UE, noi am lasat deoparte toate mecanismele de protectie pentru economia nationala, ceea ce era pretul pe care il plateam pentru intrarea in UE, dar nu am stiut dupa aceea sa obtinem beneficiile corelative care apareau in urma intrarii in UE", a aratat Nastase.

"Si atunci, baietii astia au spus: 'Ba, daca voi nu vreti sa va uitati si la sertarele alea cu bani, foarte bine. Ca noi oricum v-o tragem acolo in Romania, ca v-am trimis Carrefour, Metro, eu stiu ce, va vindem bunuri de larg consum, v-am trimis bancile noastre si va indatorati acolo si deveniti pana la urma sclavii nostri pe o perioada lunga de timp. Ca trebuie sa platiti la fel ca americanii, care sunt foarte liberi, dar sunt de fapt sclavii bancilor, platesc toata viata si de asta nu au curaj sa isi injure sefii, pentru ca daca ii dau afara de la serviciu raman cu creditul in mana si trebuie sa se sinucida, ca nu mai au ce sa faca, ca daca au luat o nota proasta ca si-au injurat seful nu ii angajeaza nimeni in alta parte>>", a continuat Nastase.

"Ãsta este un mecanism al unui tip de capitalism care incetul cu incetul migreaza si spre noi si astea sunt de fapt mecanismele pe care noi, daca nu stim, social-democrat, sa le mai cosmetizam (...) o sa ramanem la discretia acestor baieti si papagalii de la noi care nu pricep despre ce este vorba vor sta linistiti la soare din cand in cand si se vor juca in nisip cu Monica Macovei, care cand e imaculata, cand e dezimaculata", a explicat Nastase.

In aceeasi emisiune, Nastase a mai spus ca Traian Basescu doreste "sa-l rada" pe Tariceanu, fara ca acesta sa mai poata fi aparat de Parlament.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.