Imi pare rau, trebuie sa va dau niste vesti proaste: economia mondiala intra in zona recesiunii. Nu eu sunt cel care a calculat asta. Eu doar va traduc ceea ce spune o entitate mult mai avizata ca mine: Piata.
Care (sper ca aici nu exista dubii)
Imi pare rau, trebuie sa va dau niste vesti proaste: economia mondiala intra in zona recesiunii. Nu eu sunt cel care a calculat asta. Eu doar va traduc ceea ce spune o entitate mult mai avizata ca mine: Piata.
Care (sper ca aici nu exista dubii) are intotdeauna dreptate. Şi care - desi asta este o alta discutie, trebuie, totusi, mentionata - penalizeaza toti banii ieftini care au fost aruncati in toate economiile lumii, in special in cea americana. Toate jocurile bancilor centrale cu dobanzile de referinta si cu injectarea de bani in economii nu au facut decat sa amane momentul platii lipsei de competitivitate.
Prima nota de plata, cea care a dat tonul, a fost cea a crizei creditelor ipotecare. Inflatia de bani aruncata in piata avea nevoie sa fie investita pentru profit si acesti bani au trecut frontiera unei afaceri viabile in momentul in care au fost imprumutati unor oameni care, pur si simplu, nu-si permiteau acele credite. Iar criza a lovit puternic in fondurile de investitii care profitasera de banii ieftini atat pentru a-i investi in credite, dar si pe burse, care au fost ridicate de aceiasi bani. Chiar daca suntem impresionati de pierderile de miliarde pe care le-au raportat aceste fonduri, cei mai mari perdanti sunt tot oamenii si investitorii de rand, pentru ca inflatia lucreaza in timp si intr-un "lant trofic". Cred ca nu este nevoie sa mai spun cine sunt marii pradatori si cine sunt victimele.
Sa revenim la piata, mai exact la cea mai importanta, cea americana, care, ne place sau nu, da trendul mondial. In octombrie 2007, indicele Dow Jones Industrial Average urcase la aproape 14.200 de puncte. Acum a picat la aproape 12.000 de puncte, si este doar inceputul. Saptamana trecuta, DJIA s-a apropiat de limita inferioara a canalului de crestere multianuala. A fost momentul in care a sunat alarma si seful Fed, Ben Bernanke, si presedintele George W. Bush au iesit cu declaratii care s-au vrut de revigorare. Piata insa pare ca s-a imunizat la stimulente artificiale si Dow Jones a iesit din canalul de crestere.
Da, este oficial, am intrat in epoca vanzarilor. Piata va mai cunoaste reveniri de moment, asa numitele rebound-uri tehnice, dar trendul general si-a ales drumul: in jos.
Unora li se va parea ca exagerez cu acesti indicatori tehnici, asa ca fac o paranteza. Fondurile de investitii sunt cele care dau tonurile pe toate pietele. Iar sumele uriase pe care le manuiesc le dau posibilitatea sa aiba cei mai buni analisti (mai calificati decat cei ai guvernelor). Analiza tehnica ne arata doar ce fac aceste fonduri. Şi, dupa cum arata piata, acei analisti pariaza pe recesiune.
Ca sa dau si niste cifre, luni, bursele asiatice au cazut cu pana la 5%, iar ieri dupa-amiaza, pietele europene picasera cu 5-6 procente. BVB a incasat si ea o scadere de aproape 5%. Nu este nevoie de prea multa imaginatie ca sa-ti dai seama ce va face diseara Dow Jones (pietele americane au fost inchise ieri in memoria pastorului Martin Luther King). Inca o data: vor mai exista usoare cresteri, insa ele vor fi penalizate imediat de vanzatori, care vor profita de orice ridicare a preturilor.
Pentru ca epoca banilor ieftini s-a incheiat si se trece de la exces de lichiditate la criza de bani.
Asa ca cei care ii aud pe unii brokeri spunand ca actiunile au ajuns la "preturi atractive", "la care investitorii nici nu mai visau" sa-l ia in considerare si pe Murphy: "Zambeste: Maine va fi mai rau!".
Unii or sa se intrebe: cu ce ne afecteaza pe noi americanii sau europenii? Din pacate, majoritatea banilor din piata romaneasca sunt ai acelorasi fonduri, asa ca sperantele date de performanta buna a unor companii sunt anulate de acelasi trend al pietei. Nu vreau sa detaliez, dar luati in considerare si situatia politica, deficitele Romaniei, aprecierile agentiilor de rating sau ale unor institutii internationale din ultima vreme. Asa ca, din pacate, marii investitori, cand se uita la mica noastra piata, sa fiti siguri ca sunt cu degetul pe butonul rosu.
Ştiu ca probabil unii vor spune ca indemn la panica. Eu spun doar ca piata o va lua in jos, pana se va aseza pe baze mai sanatoase. Mai mult, sper ca bancile centrale, precum Fed, vor invata lectia si se vor gandi de doua ori inainte sa arunce cu bani ieftini.
Nu asteptati acum vestile bune. Deocamdata nu au de unde sa vina!


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.