Cursul de referinta a urcat, ieri, la 3,7202 lei/euro, nivelul maxim al ultimilor trei ani, cotatiile depasind cu mai mult de trei bani nivelul de la inchiderea saptamanii trecute, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Finantele au atras de la
Cursul de referinta a urcat, ieri, la 3,7202 lei/euro, nivelul maxim al ultimilor trei ani, cotatiile depasind cu mai mult de trei bani nivelul de la inchiderea saptamanii trecute, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Finantele au atras de la banci o suma cumulata de 3,44 miliarde de lei (aproape un miliard de euro).
Referinta publicata de banca centrala a fost depasita ultima oara in data de 7 februarie 2005, cand BNR a anuntat un curs de 3,7283 lei/euro. Fata de vineri, cursul de referinta a urcat cu 2,3 bani.
Pentru dolar, BNR a publicat o referinta de 2,5694 lei, in urcare cu 4 bani. Chiar si dupa ce BNR a anuntat cursul de referinta, bancile au continuat sa tranzactioneze moneda. Leul a continuat sa se deprecieze fata de euro, pana la un maxim de 3,7480 lei/euro, ultimele tranzactii ale zilei efectuandu-se, totusi, la 3,7365-3,7380 lei/euro.
De altfel, inca de la deschiderea sedintei de tranzactionare, moneda nationala a inceput cu aceeasi tendinta de depreciere inregistrata in ultima perioada, ca urmare a persistentei sentimentului negativ in randul investitorilor, dupa ce bursele asiatice au consemnat scaderi de circa 4% in sedintele de ieri. "Bursele asiatice au inceput sedinta de azi (n.r. - ieri) cu scaderi de aproximativ 4%, ceea ce a determinat mentinerea sentimentului negativ in regiune si deprecierea valutelor, inclusiv a leului", a spus un dealer, transmite Mediafax.
Pe de alta parte, desi toata regiunea a fost influentata de sentimentul negativ al investitorilor la nivel international, leul a avut una dintre cele mai ample deprecieri, cu 1,1%. Pana la mijlocul zilei, zlotul a pierdut 0,65%, forintul 0,60%, iar coroana ceheasca 0,55%. Singura moneda din regiune cu o evolutie mai proasta decat a leului a fost lira turceasca, pentru care s-a consemnat o depreciere de 1,84%.
Dealerii afirma ca volumele tranzactionate sunt mult peste media din zilele trecute, insa au rezerve privind depasirea pragului de 3,75 lei/euro, unde ar putea fi inchise multe pozitii pentru incasarea profiturilor.
Caderea leului a avut loc in conditiile unei sterilizari destul de puternice, atat din partea bancii centrale, cat si a Ministerului Economiei si Finantelor. BNR a atras din piata, in depozite la doua saptamani, o suma de 2,156 miliarde lei, la o dobanda de 8%. Finantele au licitat un depozit la patru zile, prin care au scos de la banci 1,285 miliarde lei, cu o dobanda maxima acceptata de 8%.
Nici BVB nu se simte bine
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat o scadere drastica in sedinta de ieri, indicii bursieri consemnand, pentru a doua oara in ultimele zece luni, corectii zilnice de peste 4%, cu pierderi mai accentuate pentru cele cinci societati de investitii financiare (SIF).
Indicele general al bursei, BET-C a deschis sedinta de tranzactionare cu o pierdere de 0,33%, iar in partea a doua a zilei deprecierea s-a accentuat, pana la un maxim de 4,77%. La inchidere, preturile actiunilor consemnau o scadere medie de 4,3%.
O corectie mai ampla a fost inregistrata la 5 martie 2007, cand BET-C a scazut cu 5,05%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.