Grupul farmaceutic islandez Actavis a renuntat la proiectul de constructie a unei noi fabrici de medicamente oncologice in Romania, compania incheind un acord pentru cumpararea, de la compania americana Pfizer, a unei fabrici de profil din Italia.
Grupul farmaceutic islandez Actavis a renuntat la proiectul de constructie a unei noi fabrici de medicamente oncologice in Romania, compania incheind un acord pentru cumpararea, de la compania americana Pfizer, a unei fabrici de profil din Italia.
"Cumparand fabrica de la Nerviano, Actavis castiga timp si acces mult mai rapid la pietele oncologice. Un proiect Greenfield ar fi durat 3-4 ani cu tot cu aprobarile autoritatilor competente", a declarat directorul general al Actavis Romania, Laurentiu Scheusan, citat de Mediafax.
Fabrica, situata in localitatea Nerviano, va colabora indeaproape cu unitatea de productie detinuta la Bucuresti.
"Colaborarea cu Nerviano exista de mult, Actavis Romania avand un contract de impachetare secundara pe doua produse cu fabrica italiana inca dinainte de anul 2000. In continuare, dezvoltarea de noi molecule oncologice va fi facuta la Bucuresti, urmand ca de la produs la produs si in functie si de volumele de vanzari o parte din medicamentele dezvoltate la Bucuresti sa fie produse si la Nerviano", a mai spus Scheusan.
El a adaugat ca Actavis Romania va continua sa produca medicamente oncologice atat pentru piata din Romania, cat si pentru pietele internationale.Acum doi ani, compania isi exprimase intentia de a construi inca o fabrica in RomaniaŞansa realizarii unei noi unitati de productie de medicamente oncologice in Romania a fost anuntata in luna august din 2006, dupa ce in luna martie a aceluiasi an grupul islandez a cumparat producatorul oncologic Sindan Pharma, in urma unei tranzactii de 147,5 milioane de euro. Pentru un an, compania a fost denumita Sindan Actavis, iar in aprilie anul trecut a luat numele de Actavis Romania.
Investitia era estimata la 50 milioane euro si ar fi fost prima fabrica construita de Actavis, evolutia companiei pana in prezent bazandu-se pe achizitii. Astfel, Actavis a devenit al saselea producator mondial de medicamente generice, fiind devansat, in ordine, de Teva Israel, Sandoz Elvetia, Barr Statele Unite, Merck si Ratiopharm.
Grupul detine in prezent 21 de centre de productie in 14 state, respectiv Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Malta, Turcia, Bulgaria, Serbia, Rusia, Romania, China, India, Indonezia, Islanda si Norvegia.Produsele fabricate in Italia sunt comercializate pe 70 de pieteFabrica din Neviano functioneaza cu acordul autoritatilor de reglementare din Statele Unite, Uniunea Europeana si Japonia, iar produsele sale sunt comercializate pe 70 de piete din intreaga lume, se arata intr-un comunicat al grupului islandez.
"Aceasta tranzactie ne da posibilitatea sa raspundem pozitiv in fata cresterilor semnificative pe care le previzionam a avea loc in domeniul oncologic in urmatorii ani. Unitatea functioneaza la cele mai ridicate standarde internationale, cu oameni foarte bine pregatiti si care detin o mare experienta in acest domeniu. Fabrica are un foarte bun renume de furnizor de produse de cea mai inalta clasa. Şi, cel mai important, exista aici capacitatea de productie care sa sustina planurile noastre ambitioase pentru viitor, dupa cum exista si posibilitati de investitii in activitati complementare de dezvoltare si productie in acest domeniu", a declarat directorul general si presedinte al Actavis, Robert Wessman.
Tranzactia ar putea fi finalizata pana la sfarsitul acestui an si necesita acordul autoritatilor italiene de reglementare in domeniul concurentei, precum si consultari cu sindicatele.
Separat, Actavis a incheiat un acord de exclusivitate cu Pfizer, pentru livrarea de produse oncologice.
Actavis Romania a raportat in primele noua luni ale anului trecut o crestere cu 21% a veniturilor, la 84 de milioane euro, comparativ cu perioada similara din 2006, vanzarile pe piata externa inregistrand o majorare cu 50%, la noua milioane euro.
Potrivit unor declaratii anterioare, compania viza pentru anul 2007 o cifra de afaceri de 115 milioane de euro, iar pentru acest an 150 milioane euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin