Prezent pentru prima data la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii in calitate de ministru al justitiei si membru de drept al acestei institutii, Teodor Melescanu a declarat ca sustine reevaluarea statutului mapelor profesionale ale fostilor
Prezent pentru prima data la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii in calitate de ministru al justitiei si membru de drept al acestei institutii, Teodor Melescanu a declarat ca sustine reevaluarea statutului mapelor profesionale ale fostilor judecatori, pe care ministerul le gestioneaza in acest moment. Melescanu s-a declarat de acord ca, in conditiile legii, acestea sa fie predate Consiliului. „Au fost niste dezbateri extrem de politice astazi in CSM pe tema mapelor profesionale. Desi votul a fost secret, nu va pot ascunde faptul ca am votat pentru ca informatiile considerate de magistratii CSM ca fiind de interes public sa poata fi date publicitatii prin intermediul CSM. Mai mult, ascultand opiniile si motivele invocate de magistratii din CSM, am inteles necesitatea transmiterii acestor documente catre CSM, astfel ca propun sa se faca o reevaluare a statutului acestora, avandu-se in vedere varianta predarii lor catre CSM“, a declarat, ieri, Teodor Melescanu.

Actualului ministru i-a fost facuta „intrarea“ la CSM de catre consilierul premierului Calin Popescu Tariceanu, fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu. Plenul CSM a decis, prin vot, ca informatiile privind traseul profesional si sanctiunile si calificativele primite de fostii si actualii magistrati care apar in mapele profesionale ale acestora sunt informatii de interes public. In legatura cu natura calificativelor, 17 dintre cei 18 membri ai Plenului au votat „pentru“, iar unul impotriva. Votul a fost la fel si in cazul legat de regimul sanctiunilor.Majoritatea membrilor au fost de acord ca respectivele informatii sa fie date publicitatii numai prin intermediul CSM. Votul a fost secret.

Apel la Consiliul Consultativ European al Judecatorilor
La anuntarea rezultatelor, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, a anuntat ca organizatia pe care o reprezinta va sesiza Consiliul Consultativ European al Judecatorilor, nemultumita de decizia CSM.Dupa inceperea sedintei, la propunerea lui Liviu Dascalescu, membru al CSM, Plenul a luat decizia de a sustine, printr-o hotarare, cele declarate de presedintele CSM, Lidia Barbulescu, in care se preciza ca informatiile cuprinse in mapele profesionale ale magistratilor ce pot fi date publicitatii sunt numai cele referitoare la traseul profesional al acestora, sanctiunile si calificativele primite de-a lungul carierei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.