Chisu: Cumparatorii trebuie sa prinda incredere
Crizele externe continua sa ne afectezePrima zi din 2008 in care Bursa de la Bucuresti a fost pe plus, pe tot parcursul sedintei, nu a avut puterea de a schimba tendinta pietei, sau de a ii determi
Chisu: Cumparatorii trebuie sa prinda incredere
Crizele externe continua sa ne afectezePrima zi din 2008 in care Bursa de la Bucuresti a fost pe plus, pe tot parcursul sedintei, nu a avut puterea de a schimba tendinta pietei, sau de a ii determina pe specialisti sa faca previziuni optimiste. Dupa ce toti indicii au suferit pierderi cuprinse intre 15 si 20 de procente, singura zi in care acestia au mai crescut este considerata doar o prima batalie castigata. Corelarea emotionala cu sentimentele proaste din toate bursele lumii, in special cea din Statele Unite ale Americii, cantareste mai mult decat datele fundamentale bune ale emitentilor. Totusi, ieri a fost un numar mai mare de cumparatori activi, pe fondul unei lichiditati modeste in comparatie cu zilele de cresteri ale anului trecut, dar destul de bune, comparativ cu ultimele sedinte.
"Putem spune ca ziua de ieri a fost foarte asteptata de toata lumea, dupa pierderile importante din ultima perioada. Era nevoie de o astfel de sedinta, care sa inchida optimist, cu cresteri cat de cat consistente si pe un volum cat de cat bun. A mai dat un imbold cumparatorilor. Este devreme sa ne bucuram, il putem considera un inceput bun, mai ales ca a fost prima oara din ultimele saptamani cand s-a cumparat din ask-uri, prima zi in care cumparatorii au tinut piata. S-a simtit dorinta de a cumpara, probabil ca s-a mai transmis ideea ca bursa poate sa mai creasca, fundamental vorbind. Un alt semn bun, in sedinta de ieri, a fost ca s-a tranzactionat toata ziua pe plus. Şedinta de ieri a fost un pas bun, o prima batalie castigata intr-o lupta care va mai dura", ne-a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.Corelarea cu bursele externe este in continuare decisivaIndicele BET a castigat 1,70 puncte, BET-C 1,86 iar indicele financiar a avut cea mai mare crestere, de 2,78 puncte. Lichiditatea totala a fost de 55,86 milioane lei, din care Rasdaq a avut doar 10,2 milioane lei.
Toti brokerii sunt de acord ca din punct de vedere fundamental, actiunile de la BVB sunt bune, mai ales ca in urma scaderilor constante, preturile au devenit foarte bune. O singura sedinta de cresteri nu este suficienta pentru a vedea o intoarcere a bursei pe trend negativ, spun brokerii. Cu o floare nu se face primavara, nu trebuie sa ne bucuram asa repede, ci sa asteptam urmatoarele sedinte. Eu personal ma astept la o consolidare la aceste niveluri, poate putin mai sus, mai ales daca se vor stabiliza si pietele externe. E greu de spus pentru o singura zi. Cumparatorii au fost mai activi si mai numerosi, probabil ca fundamental nimeni nu se indoieste ca bursa merita sa creasca si actiunile merita cumparate. Eu sunt sigur ca vom depasi aceste nivele si ca pe termen mediu, BVB va creste mai mult", ne-a explicat Adrian Ceuca, SSIF Broker Cluj.Consolidarea ar fi cea mai buna varianta pentru BVB"Este prea devreme sa putem vorbi de o perioada de crestere, cred ca cea mai importanta va fi sedinta de maine (n.r.- azi). Asteptam inchiderea saptamanii pentru a putea face niste calcule, desi preturile sunt si devin atractive, avem nevoie de o confirmare. Situatia pe bursele internationale este foarte complicata, au venit niste vesti foarte pesimiste. Desi spuneam ca fundamental actiunile romanesti sunt bune, in aceste momente tot corelarea emotionala cu pietele externe are cel mai important rol, asa ca va trebui sa vedem in ce masura aceasta va continua si cat vom fi de afectati", crede Leonard Visan, director Investica. "Cum spuneam, este un semn bun dar ramane de vazut cat de puternica va continua sa fie corelarea emotionala cu pietele externe. In acest sens, conteaza foarte mult cum vor inchide bursele externe. Varianta ideala pentru piata de capital romaneasca ar fi sa se consolideze la aceste nivele, si sa se faca volume mai mari, atragand astfel cumparatorii", a incheiat Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.