La cateva minute dupa solicitarea premierului, adresata presedintelui Basescu, de a se intalni pentru a analiza cazul Norica Nicolai, seful statului a cerut declansarea procedurilor pentru urmarirea penala a opt fosti si actuali ministri. Interventia
La cateva minute dupa solicitarea premierului, adresata presedintelui Basescu, de a se intalni pentru a analiza cazul Norica Nicolai, seful statului a cerut declansarea procedurilor pentru urmarirea penala a opt fosti si actuali ministri. Interventia Cotrocenilor vine in plin scandal declansat de misteriosul "profesor" din stenogramele convorbirilor Hayssam-Nastasiu si dupa ce cazul legat de accidentul ministrului Ludovic Orban s-a fasait. Mutarea presedintelui are loc in plin an electoral, in care jocul de imagine are un rol covarsitor. Prin urmare, in zilele urmatoare media va fi suprasaturata cu imaginile ministrilor perindandu-se la DNA iar convorbirea dintre terorist si procurori si referirile la "profesor" vor fi uitate. Sublimul perversitatii acestei miscari politice consta in faptul ca liderul de la Cotroceni loveste in Tariceanu prin intermediul ministrului interimar Melescanu, numit la Justitie tocmai pentru a debloca criza de acolo. Daca premierul nu ar fi facut acest pas, Basescu era in imposibilitatea de a face acest pas. (Mihai TOADER)
Seful statului a anuntat ieri ca a solicitat ministrului interimar al Justitiei Teodor Melescanu cererile privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a opt fosti si actuali membri ai Guvernului. Acest anunt a venit dupa ce Tariceanu i-a propus lui Basescu o intrevedere in care sa analizeze "obiectiv si detasat" situatia Noricai Nicolai. Presedintele si premierul s-au intalni pe seara, fara a se pune insa de acord. Presedintia a explicat ca cererea de incepere a urmaririi penale impotriva celor opt a venit ca urmare a solicitarilor Directiei Nationale Anticoruptie si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din perioada 11 septembrie - 8 octombrie 2007.
Cei opt
Cei opt fosti si actuali ministri sunt: Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei; Miron Tudor Mitrea, fost ministru al Lucrarilor Publice, transporturilor si locuintei; Tudor Alexandru Chiuariu, fost ministru al Justitiei; Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei informatiei; Victor Babiuc, fost ministru al Apararii Nationale; Nicolae Paul Anton Pacuraru, ministrul Muncii, Familiei si egalitatii de sanse; Ioan Codrut Seres, fost ministru al Economiei si comertului; Decebal Traian Remes, fost ministru al Agriculturii si dezvoltarii rurale. Executivul a fost informat de solicitarea presedintelui privind declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a unor fosti si actuali demnitari, a precizat purtatorul de cuvant al Cabinetului Tariceanu, fara sa prezinte alte comentarii.
Seres: Gest electoral
Primul dintre cei vizati care a reactionat a fost conservatorul Codrut Seres, fost ministru al Economiei. El a apreciat ca: "Gestul presedintelui este un gest electoral, intr-un an electoral, inainte de campania pentru alegerile locale, campanie care, asa cum au aratat majoritatea oamenilor politici, va fi o campanie murdara, dominata de agitarea unor dosare". Seres a adaugat ca asteapta ca justitia sa se pronunte de mai bine de un an in privinta sa, astfel incat "aceste dosare fabricate sa nu mai poata fi folosite ca instrumente de santaj politic".
Pacuraru: "Simple facaturi"
Liberalul Paul Pacuraru a declarat ca nu va demisiona din functia de ministru al Muncii, deoarece elementele din dosarul sau sunt "simple facaturi". El a tinut sa precizeze ca isi va mentine pozitia in minister doar atat timp cat PNL si premierul Tariceanu il vor sustine. "Daca colegii mei sau premierul au cea mai mica rezerva fata de persoana mea imi dau demisia, pentru ca nu e nici o placere sa ocupi o functie publica", a spus Pacuraru. El a spus ca a consultat juristii Senatului, dar si alti specialisti in domeniu, care i-au spus ca dosarul sau este unul subtire, fara sanse de reusita in instanta. Procurorii DNA au cerut trimiterea sa in judecata, acuzandu-l ca a intervenit pentru numirea unei persoane in fruntea Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj, pentru ca fiul sau sa castige doua licitatii privind organizarea unor cursuri de perfectionarea profesionala in judet. "Nu am vorbit cu Morega pentru a interveni pentru fiul meu si nu am raspuns solicitarilor sale de a numi persoana dorita la ITM Gorj. Fapta pentru care sunt incriminat nu exista", a sustinut ministrul. (C.A.; A.H.)
Liberalii reclama la Curtea Constitutionala si Curtea de Apel
Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a respins ieri acuzatiile care i s-au adus in legatura cu dosarul profesional si a sustinut ca persoana la care se referea Omar Hayssam in discutia cu Ciprian Nastasiu cu apelativul "profesorul" este presedintele Traian Basescu.
"Din stenogramele publicate de presa si din dezbaterile publice a rezultat ca persoana la care se referea Omar Hayssam si Ciprian Nastasiu cu apelativul "profesorul" este presedintele Traian Basescu. Fac aceasta afirmatie cu foarte mare ingrijorare si cred ca toti trebuie sa fim ingrijorati ca o persoana condamnata si un procuror isi permit sa vorbeasca in acei termeni despre seful statului", a explicat ea. Nicolai a sustinut ca Parchetul General a incalcat legea atunci cand a facut publice date privitoare la tatal sau si a spus ca il va sfatui pe acesta sa nu actioneze in judecata Parchetul "din respect pentru justitie". Liberalii au declarat ca vor sesiza atat Curtea Constitutionala cat si Curtea de Apel in legatura cu refuzul lui Basescu de a semna numirea liberalei la Justitie. In ceea ce priveste incidentul din 1991, ea a afirmat ca nu stia ca un simplu cetatean al Romaniei nu are dreptul sa participe intr-o instanta in calitate de reprezentant al unei persoane, fie ea si cetatean strain. "Am procedat legal pentru ca legea imi dadea dreptul ca, in baza unei procuri speciale, sa reprezint un cetatean strain. Doamna respectiva imi este prietena. Ea a infiat un copil din Romania, care astazi traieste in SUA. Pot sa va spun ca este dispusa sa se faca verificari in legatura cu situatia acestui copil", a spus ea. (Razvan GHEORGHE)
Acuzatiile
* Paul Pacuraru - acuzat, intr-un dosar penal la DNA, ca l-ar fi rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, sa intervina pe langa directorii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia pentru acordarea unor contracte firmei detinute de fiul sau.
* Tudor Chiuariu - acuzat ca ar fi avizat Ordonanta prin care un teren din patrimoniul public al statului a fost trecut in cel privat, in scopul facilitarii asocierii Postei Romane cu societati comerciale in vederea vanzarii respectivului treren.
* Decebal Traian Remes - acuzat de procurori ca a luat mita 15.000 euro, caltabosi si palinca de la Ioan Muresan, pentru a aranja o serie de licitatii in favoarea omului de afaceri Gheorghe Ciorba.
* Adrian Nastase - acuzat de luare de mita si trafic de influenta, dosarul fiind diferit de celelalte doua aflate in instanta si care au fost returnate procurorilor, matusa Tamara si Zambaccian I. Nastase este cercetat in acest dosar pentru modul in care a devenit proprietarul intregului imobil din Zambaccian, evaluat la peste 1.500.000 euro.
* Miron Mitrea - acuzat de procurori pentru modul in care a construit casa mamei sale din comuna Voluntari.
* Victor Babiuc - acuzat de mita si abuz in serviciu in cazul a doua schimburi de terenuri dintre MApN si Gigi Becali, care s-a ales cu 30 de ha in cartierul Pipera, pe care ulterior acesta i le-ar fi vandut fiicei lui Babiuc.
* Zsolt Nagy - acuzat ca ar fi initiat Nota de fundamentare care a stat la baza avizului dat de ministrul Justitiei Chiuariu pe Ordonanta "Posta". Nagy mai este cercetat de Parchetul General in dosarul privatizarilor strategice.
* Codrut Seres - acuzat in dosarul privatizarilor strategice, aflat la Parchetul General, de constituirea unui grup infractional organizat in scopul divulgarii secretului economic. In al doilea dosar, Seres este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de subminare a economiei nationale si sprijinire a unei asociatii infractionale.
(Grupaj realizat cu sprijinul Hotnews)
Tariceanu s-a intalnit degeaba cu Basescu
Premierul Tariceanu s-a intalnit ieri cu presedintele Traian Basescu, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre nominalizarea Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei. Intalnirea ceruta de premier nu a deblocat situatia din Justitie, ambele parti mentinandu-si punctele de vedere exprimate anterior.
"Subiectul principal al intalnirii a fost viitorul ministru al Justitiei si am discutat in deplina cunostinta de cauza. Am mai discutat o data cu premierul, dar la acea ora nu vazuse dosarul profesional al Noricai Nicolai. In final, desi ne-am mentinut punctele de vedere, am concluzionat ca trebuie sa gasim o solutie. Era mai bine daca aceasta intalnire avea loc cand am lansat prima invitatie", a declarat presedintele Traian Basescu. Intalnirea a avut loc la cateva ore dupa ce premierul i-a cerut presedintelui acest lucru. "Ii solicit (presedintelui - n.red.) sa facem o intalnire pentru a lamuri aceasta chestiune, pentru a analiza detasat si obiectiv lucrurile care sunt prezentate in public si care sunt incluse in acest dosar nenorocit de cadre, cum spuneam, pentru a gasi o formula de iesire din impas cu privire la nominalizarea unui ministru al Justitiei", a spus Tariceanu. In sedinta de guvern de ieri, premierul i-a informat pe colegii de Cabinet in legatura cu interimatul lui Melescanu la Justitie, subliniind ca va fi o scurta perioada de interimat, pentru ca la inceputul lunii februarie expira cele 45 de zile in interiorul carora trebuie gasita solutia definitiva privind numirea unui titular la Justitie. El a precizat ca i-a cerut ministrului interimar sa analizeze problemele care sunt in cadrul ANI, declarandu-si nemultumirea ca Agentia nu a devenit inca operationala. Referindu-se la cazul Noricai Nicolai, premierul a afirmat ca i se pare "cel mai imoral lucru posibil" ca, dupa 18 ani de la caderea comunismului, sa fie judecati oameni pe baza mapelor profesionale, adica a dosarelor de cadre. (O.B.)
Traian Basescu, presedinte
Nu-i sunt ostil Noricai Nicolai
"Presedintele nu judeca, ci primeste solicitari de la Parchetul General sau de la DNA pentru a constata continutul presupuselor fapte si lasa justitia sa mearga mai departe pentru elucidarea cauzelor pentru care a fost sesizat. In toate cazurile am crezut ca a nu da aviz pentru inceperea urmaririi penale ar fi un element de blocare a justitiei" a sustinut seful statului. "Norica Nicolai nu are un om ostil in persoana presedintelui, romanii au dreptul la un ministru al Justitiei imaculat din punct de vedere profesional si moral. Cele doua realitati demonstrate de documente in cazul Norica Nicolai, coroborat cu incidentul de la Senat, de la care a pornit curiozitatea mea, sa vad daca are in practica tentativa de a incalca legea sau a fost doar un incident, ma fac sa imi mentin pozitia public exprimata legata de nominalizarea persoanei sale", a precizat Traian Basescu.
Marko Bela, presedintele UDMR
Semn de dispret
Presedintele Traian Basescu demonstreaza dispret fata de institutia Guvernului, cerand "la pachet" urmarirea penala a opt demnitari. Presedintele are dreptul constitutional de a-si da acordul in legatura cu urmarirea penala a unui ministru sau fost ministru sau de a respinge solicitarea procuraturii si depinde de presedinte cum isi motiveaza deciziile. Dar, totusi, dupa parerea mea, fata de ministri sau de Guvern in general ca presedintele a luat o decizie la pachet sau a facut publica la pachet aceasta decizie. Sunt cazuri distincte si ar fi trebui tratate separat, eventual sa stie si opinia publica care e motivul pentru care presedintele e de acord cu inceperea urmaririi penale. In rest, e decizia domniei sale, conform unui drept constitutional", a declarat Marko Bela, citat de Mediafax. (D.I.)
Victor Ponta, vicepresedinte PSD
Incepe spectacolul
"Nu este o surpriza, pentru ca presedintele se antepronuntase de cateva ori si a spus ca va accepta acest lucru", a aratat Ponta, citat de Mediafax. "Eu sper ca este doar o intamplare ca (Traian Basescu - n.r.) a asteptat anul 2008, an electoral, ca sa dea aceste avize. Probabil ca de saptamana viitoare va incepe spectacolul mediatic, in fiecare zi fiind prezent alt ministru la DNA", a continuat el. Ponta a precizat ca isi doreste, pentru binele Justitiei, ca procedurile la Parchet sa nu dureze tot anul electoral 2008 si sa se finalizeze rapid. "Daca au probe, sa trimita in judecata persoanele, sa se poata apara in fata judecatorilor. Daca nu au probe, indiferent cine este acea persoana, sa se dispuna scoaterea de sub urmarire penala", a comentat Ponta, apreciind insa ca, probabil, nu se va proceda in acest mod. (D.I.)
Emil Boc, presedinte PD-L
Un demers legal
"Presedintele indeplineste o formalitate legala, prin care doar permite justitiei sa mearga mai departe si sa se pronunte daca un ministru este vinovat sau nu", a precizat ieri liderul PDL Emil Boc citat de Mediafax. El a completat ca solicitarea sefului statului nu anuleaza prezumtia de nevinovatie, ci permite justitiei sa se pronunte daca o persoana care are calitatea de ministru este sau nu vinovata pentru faptele care i se imputa. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.