Patriarhia Moscovei a acuzat Romania, prin vocea episcopului Mark Egorievski, ca vrea sa "absoarba" Republica Moldova, informeaza ziarul rus Kommersant, preluat de Rompres.
Plangerea Mitropoliei Basarabiei la CEDO cu privire la expulzar
Patriarhia Moscovei a acuzat Romania, prin vocea episcopului Mark Egorievski, ca vrea sa "absoarba" Republica Moldova, informeaza ziarul rus Kommersant, preluat de Rompres.
Plangerea Mitropoliei Basarabiei la CEDO cu privire la expulzarea a trei preoti si a unei calugarite in ultimele doua luni a provocat iritarea Patriarhiei Moscovei. Ofensiva antiromaneasca a autoritatilor de la Chisinau a continuat in aceasta saptamana cu scoaterea pe piata a unor noi acuzatii de coruptie indreptate impotriva autoritatilor romane. De data aceasta, viceministrul de Interne de la Chisinau, Valentin Zubic, a anuntat ca autoritatile moldovene ar fi depistat doi functionari romani ai Ministerului Justitiei care elibereaza cetatenii romanesti contra unor sume de bani. Acuzatiile Chisinaului sunt destinate Bruxelles-ului, care ar urma sa se sesizeze cu privire la nesiguranta granitei estice a Uniunii Europene. Mai mult, afirmatiile lui Zubic lasa sa se inteleaga ca serviciile speciale moldovenesti ar fi urmarit in ultimele sapte luni oficiali romani inclusiv din Ministerul Justitiei.
Acuzatia de la Moscova si "solutia" autocefaliei
"Actiunile Patriarhiei Romane reprezinta un pas politic al autoritatilor de la Bucuresti, care doresc sa-si asigure sprijinul Consiliului Europei in afacerea absorbtiei Republicii Moldova nu doar in planul bisericii, ci si teritorial si politic", a declarat episcopul rus Mark Egorievski, adjunctul sefului Sectiei pentru relatii externe a Patriarhiei Moscovei, citat de ziarul rus Kommersant, transmite Rompres. Acuzatia vine dupa o intensificare nediplomatica a activitatii BOR in Basarabia care a adus in prim plan si o rezolvare anti-romaneasca a problemei: autocefalia Mitropoliei Basarabiei, reactivata dupa 1989 de regretatul patriarh Teoctist, in ciuda piedicilor puse de Moscova, Bucuresti si Chisinau.
Cu doua zile in urma si Biserica Serbiei si-a anuntat "solidaritatea" cu Biserica Rusa acuzand grav BOR. In acest context, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Alexei al II-lea a anuntat ca ii va acorda saptamana viitoare presedintelui moldovean Vladimir Voronin premiul Fundatiei internationale pentru unitatea popoarelor ortodoxe, pentru "contributia personala la pastrarea unitatii canonice ortodoxe in Moldova". Voronin este asteptat pe 22 la Moscova unde va fi primit de presedintele rus, Vladimir Putin.
O noua retea
Ministerul moldovean de Interne a anuntat ca a anihilat o retea care presta ilegal servicii de redobandire a cetateniei romane si ca in acest caz au fost implicati si doi functionari din cadrul Ministerului Justitiei de la Bucuresti, transmite Rompres. Viceministrul de Interne Valentin Zubic a declarat ca un grup de persoane a fost retinut recent in flagrant, dupa ce a fost filat timp de sapte luni. Potrivit lui Zubic, din componenta grupului faceau parte doua persoane care aveau dubla cetatenie, dintre care una locuia la Chisinau si cealalta la Bucuresti. In schimbul serviciilor, membrii retelei primeau de la cetateni intre 150 si 300 de euro, in functie de cererile pentru urgentarea examinarii cazurilor. Zubic a afirmat ca 135 de persoane si-ar fi redobandit cetatenia romana pe aceasta cale, iar documentele a peste 560 de persoane sunt in curs de examinare. Potrivit oficialului moldovean, dosarele celor doi functionari romani au fost expediate instantelor de la Bucuresti prin intermediul Procuraturii Generale.
Dosarul n-a ajuns la MAE
Ministerul Afacerilor Externe nu a fost instiintat de partea moldoveana despre cazul celor doi angajati ai Ministerului Justitiei care ar fi implicati intr-o retea de servicii ilegale vizand facilitarea procesului de redobandire a cetateniei romane, a declarat purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica, transmite Rompres. "Cadrul juridic bilateral permite comunicarea directa intre ministerele de justitie din cele doua tari", a adaugat Ilie Banica, mentionand ca la fel s-a procedat si anul trecut in cazul consulului roman de la Chisinau, Alexandru Rus, acuzat de autoritatile moldovene pentru luare de mita. Surse diplomatice romanesti afirma ca de aproape un an de zile autoritatile comuniste de la Chisinau evita dialogul institutionalizat cu autoritatile romane, preferand sa transmita mesaje prin intermediul presei - precum in cazul consulului rus si in cazul acuzatiilor recente de coruptie privind redobandirea cetateniei romane. Raceala diplomatica extrema a fost vizibila la sfarsitul anului trecut cand la inaugurarea noului sediu al Consulatului Romaniei la Chisinau, autoritatile comuniste au refuzat orice fel de contact cu ministrul roman de Externe Adrian Cioroianu, lasat sa umble prin capitala Republicii Moldova fara protectia politiei, in ciuda notificarii autoritatilor moldovene.
Putin verifica filiera bulgareasca
In timpul vizitei pe care presedintele rus Vladimir Putin o incepe azi la Sofia, Rusia si Bulgaria vor semna o serie de documente bilaterale de importanta strategica pentru cooperarea dintre cele doua tari, a anuntat marti presedintele bulgar Gheorghi Parvanov, transmite Rompres.
Majoritatea acordurilor ce urmeaza sa fie semnate cu aceasta ocazie vizeaza cooperarea energetica, printre ele numarandu-se si controversatul proiect South Stream, concurent al conductei Nabucco ce ar urma sa tranziteze si Romania, de altfel un proiect in care este implicata si Bulgaria. Conducta Nabucco ar urma sa transporte gaze naturale din regiunea caspica via Georgia si Turcia, reprezentand de fapt o alternativa la reteaua de conducte rusesti, in contextul in care UE depune eforturi sustinute pentru a-si reduce dependenta de resursele energetice din Rusia. Moscova incearca sa coopteze Bulgaria in proiectul sau ambitios South Stream, o conducta ce va traversa Marea Neagra, apoi Bulgaria, pentru a se bifurca spre Grecia si Italia in sud, respectiv spre Serbia in nord. Referitor la conducta ruseasca, presedintele bulgar a declarat marti ca spera ca toate divergentele legate de South Stream sa fie rezolvate, partea bulgara pregatind pentru vizita liderului rus la Sofia o propunere de compromis, fara sa dezvaluie continutul acesteia. (G.D.)
Astrele prezic Unirea cu Basarabia
"Republica Moldova se va reuni cu Romania", a prezis cel mai cunoscut astrolog rus, Pavel Globa, transmite Rompres.
Globa a trasat astfel viitorul estului european din punct de vedere teritorial: "Noua uniune de state va fi compusa initial din Rusia, Ucraina si Belarus, apoi acestora li se vor alatura Kazahstanul, Georgia, Armenia si toate tarile din Asia Centrala, cu exceptia Tadjikistanului. In total, in noul stat unional vor intra zece foste republici sovietice. Iar Republica Moldova se va uni cu Romania". Globa considera ca relatiile Rusiei cu Ucraina si Belarus nu se vor deteriora pe parcursul acestui an. "In noul an, raporturile cu Ucraina nu se vor strica. Premierul Iulia Timosenko se va stradui sa le amelioreze, dar spre sfarsitul anului 2008 ea va incepe sa piarda din popularitate, iar in 2009 nu va mai fi premier", i-au spus astrele lui Globa, care nu a facut nici o remarca la aspiratia Ucrainei de a adera la NATO si la avertismentele Rusiei de a-si revizui complet relatiile cu Kievul. Dmitri Medvedev, succesorul presedintelui Vladimir Putin, va conduce Rusia opt ani la rand, s-a aratat convins Globa. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.