Şedinta de ieri a pietei valutare parea sa aduca o usoara revenire a monedei nationale, cursul mediu coborand de la 3,7106 lei, nivel stabilit luni, la 3,6978 lei. Deprecierea dolarului pe pietele internationale, euro urcand pana la 1,4921 dolari, a
Şedinta de ieri a pietei valutare parea sa aduca o usoara revenire a monedei nationale, cursul mediu coborand de la 3,7106 lei, nivel stabilit luni, la 3,6978 lei. Deprecierea dolarului pe pietele internationale, euro urcand pana la 1,4921 dolari, a adus insa un val de vanzari de moneda nationala, cotatiile monedei unice revenind la aproape 3,72 lei. Scaderea de ieri a cursului mediu este consecinta directa a interventiei bancii centrale pe segmentul monetar, unde continua sa existe o mare cantitate de lei in excedent, ceea ce a facut ca media dobanzilor overnight sa coboare de la 7,3 - 8%, acum doua zile, la 7,1 - 7,8%, in timp ce media dobanzilor la o saptamana a scazut de la 7,5 - 8,2% tot la 7,1 - 7,8%. BNR a revenit ieri pe piata monetara, unde a organizat o licitatie la care a atras 1,13 miliarde lei in depozite la o saptamana la o dobanda anuala egala cu cea de politica monetara de 8%, dupa ce acum doua zile sterilizase alte 5,97 miliarde lei in depozite cu aceeasi scadenta. La randul sau, Ministerul Economiei si Finantelor a atras ieri 500 milioane lei in depozite cu scadenta la doua saptamani, dobanda maxim acordata fiind tot de 8% pe an. Revenind la evolutia raportului euro/leu de ieri, se observa ca piata s-a deschis la valori in jurul pragului de 3,7 lei, la fel ca la inchiderea de luni. Au urmat o serie de vanzari de valuta care au adus euro la 3,68 lei, dupa care cotatiile au reinceput sa creasca, in jurul orelor 16:00 ele atingand un maxim de 3,72 lei. Leul se decupleaza astfel din nou de monedele din regiune care au avut o evolutie mult mai stabila fata de euro. Paritatea euro/dolar a fluctuat pe pietele europene intre 1,4830 si 1,4890 dolari, pana in momentul in care au fost publicate date privind o scadere a vanzarilor cu amanuntul din SUA, cand cotatiile au urcat pana aproape de 1,4930 dolari. Investitorii considera ca scaderea in decembrie a vanzarilor din SUA cu 0,4% indica mentinerea riscului de intrare in recesiune a economiei americane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.