Presedintele CSM, Lidia Barbulescu (foto), a declarat, ieri, ca mapele profesionale ale magistratilor pot fi consultate "numai de titularii lor" si a cerut Parchetului General si Ministerului Justitiei sa transfere Consiliului toate dosarele despre c
Presedintele CSM, Lidia Barbulescu (foto), a declarat, ieri, ca mapele profesionale ale magistratilor pot fi consultate "numai de titularii lor" si a cerut Parchetului General si Ministerului Justitiei sa transfere Consiliului toate dosarele despre cariera magistratilor din arhive. Astfel, noul sef al CSM a lasat sa se inteleaga faptul ca din momentul de fata nu va mai fi facuta publica nici o mapa a vreunui procuror sau judecator. Lidia Barbulescu s-a ferit insa sa spuna daca Parchetul General a gresit sau nu in momentul in care i-a oferit presedintelui Traian Basescu mapa Noricai Nicolai si presei pe cea a Monicai Macovei.
Barbulescu a precizat ca mapele profesionale pot fi consultate la sediul CSM numai de catre titularii acestora, singurii care pot obtine copii ale tuturor actelor. "Dosarele profesionale ale fostilor si actualilor magistrati nu pot fi predate altor persoane sau institutii publice", a declarat presedintele CSM. Seful CSM a tinut sa afirme ca reprezinta informatii de interes public acele date din dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor care vizeaza evolutia carierei profesionale a acestora, respectiv traseul lor profesional, fisele de evaluare ale acestora precum si sanctiunile disciplinare aplicate.
Pe de alta parte, CSM a cerut Ministerului Justitiei si Parchetului General sa transfere catre Consiliu toate dosarele profesionale aflate in arhivele acestor institutii, pe motiv ca legea prevede ca fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile pot fi numiti in magistratura pe baza de concurs, iar obligatia verificarii dosarului profesional revine Consiliului. "Consiliul Superior al Magistraturii solicita public Ministerului Justitiei si Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa transfere Consiliului toate dosarele profesionale ale fostilor magistrati aflate in arhivele acestor institutii. Legea prevede ca fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, iar obligatia verificarii dosarului profesional si reputatia acestora revine Consiliului Superior al Magistraturii", a declarat judecatoarea Lidia Barbulescu. In plus, aceasta a solicitat Ministerului Justitiei sa transfere catre CSM si dosarele fostei SIPA ale judecatorilor si procurorilor aflati in activitate. "Aceste dosare pot si ele contine date legate de cariera magistratilor, Consiliul fiind singura institutie care gestioneza cariera acestora", a mai spus Barbulescu.
Intrebata fiind daca procurorul general al Romaniei Laura Codruta Kovesi a gresit in momentul in care a dat publicitatii mapele profesionale ale fostilor procurori Norica Nicolai si Monica Macovei, Barbulescu a aratat ca punctul de vedere al CSM este intemeiat pe prevederile invocate, fara sa faca alte comentarii.
Potrivit articolului 42 din Legea 303 din 2004 privind statutul judecatorilor si al magistratilor, republicata, evolutia carierei de judecator sau procuror se consemneaza in fisa din dosarul profesional, care se intocmeste si se pastreaza de Consiliul Superior al Magistraturii. Alineatul 2 al aceluiasi articol stabileste ca datele continute in dosarul profesional sunt confidentiale, in conditiile prevazute de lege. Tot articolul 42 precizeaza ca judecatorii si procurorii au acces la propriul dosar profesional si pot obtine copii ale actelor existente.
Kovesi, de acord cu CSM, dar nu da arhiva
Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a salutat, ieri, pozitia Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit caruia sunt informatii de interes public acele date din dosarele profesionale ale judecatorilor si procurorilor care vizeaza evolutia carierei profesionale. "Ma bucur ca in sfarsit Consiliul Superior al Magistraturii se implica si este un semn bun. Faptul ca si presedinta Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Lidia Barbulescu, a declarat ca traseul profesional, fisa de evaluare si sanctiunile disciplinare sunt informatii de interes public, ne intareste convingerea ca Ministerul Public nu a gresit, raspunzand cererilor formulate de reprezentantii mass-media", a declarat, citat de Mediafax, procurorul general al Romaniei. In ceea ce priveste transferarea arhivei Ministerului Public catre CSM, Kovesi a precizat ca potrivit Legii 16/1996 ministerul este depozitarul arhivei. "Astept cu interes sa primesc din partea CSM argumentatia acestei solicitari si, daca ea va corespunde prevederilor legale, cu siguranta voi respecta legea", a subliniat Kovesi.
Arhivele Nationale nu au mapa lui Basescu
In alta ordine de idei, Arhivele Nationale au precizat, ieri, in replica la afirmatia lui Mugur Ciuvica, potrivit careia mapa profesionala a presedintelui Traian Basescu ar fi disparut, ca documentul nu este detinut de institutie. Intr-un comunicat de luni, Ciuvica il cita pe Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale, spunand ca, potrivit acestuia, "dosarul de cadre al lui Traian Basescu (obligatoriu pentru orice fost membru PCR) a disparut". In replica, Arhivele Nationale a dat publicitatii un comunicat de presa in care precizeaza ca Ciuvica s-a adresat institutiei pentru a primi documentul ce-l vizeaza pe Basescu, la care presedintele Grupului pentru Investigatii Politice a si primit raspuns. Arhivele Nationale i-au raspuns lui Mugur Ciuvica trei saptamani mai tarziu, precizand ca "s-au cercetat evidentele de la CC al PCR - Sectia Cadre" si "s-a constatat ca nu detinem dosarul domnului Traian Basescu". In plus, lui Ciuvica i s-a mai adus la cunostinta existenta la Arhivele Nationale a unei sali de studiu la care poate solicita, in baza unui permis, documentele create de fostul CC al PCR.
Conform unor documente publicate de Mugur Ciuvica, Traian Basescu a fost demis, in 1989, din functia pe care o detinea, pentru "grave neregului profesionale", seful Grupului pentru Investigatii Politice reprosandu-i sefului statului ca nu si-a aplicat siesi, cand a acceptat sefia Transporturilor, criteriile pretinse Noricai Nicolai. La fel ca Norica Nicolai, Traian Basescu a contestat sanctiunea profesionala, insa Comisia Ministerului Transporturilor a mentinut decizia, sanctionandu-l in plus pe actualul sef al statului si cu reducerea retributiei cu 20%, scrie Ciuvica. "Pe de alta parte, cata vreme toate dosarele sale sunt ascunse, Traian Basescu este ultima persoana din Romania care are dreptul sa vorbeasca despre dosarele altora. Conform CNSAS, dosarul de colaborator al Securitatii al lui Traian Basescu a fost distrus in 1979 (procesul verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979 se afla in posesia CNSAS). Conform lui Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale, dosarul de cadre al lui Traian Basescu (obligatoriu pentru orice fost membru PCR) a disparut. Conform lui Traian Basescu insusi, dosarul sau profesional de la Navrom nu mai e de gasit", se arata in comunicatul GIP. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.