Cuantumul acesteia n-a fost inca stabilit de Garda de Mediu
Colectarea ilegala a fierului vechi poate provoca alunecari de terenAvertismentele Garzii de Mediu referitoare la neregulile sesizate la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati sunt
Cuantumul acesteia n-a fost inca stabilit de Garda de Mediu
Colectarea ilegala a fierului vechi poate provoca alunecari de terenAvertismentele Garzii de Mediu referitoare la neregulile sesizate la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati sunt pe cale de a fi aplicate. Comisarii au intocmit un raport care cuprinde toate hibele descoperite, inclusiv depozitarea necontrolata de fier vechi sau cocs si inregistrarea de emisii de noxe in atmosfera de la toate instalatiile din uzina.
Raportul a fost trimis reprezentantilor ArcelorMittal Galati pentru a fi semnat, urmand ca ulterior sa se decida nivelul sanctiunilor care vor fi aplicate. "Combinatul risca o amenda, dar nu va pot da mai multe date deocamdata", a spus citat de Mediafax, Gabriel Panaitescu, comisar sef la Garda de Mediu Galati.
Potrivit acestuia, la ultimul control, finalizat la sfarsitul anului trecut, s-a descoperit ca fierul vechi, banda uzata, vata minerala, cocsul si praful de cocs sunt depozitate necontrolat, ceea ce afecteaza calitatea mediului inconjurator.
De asemenea, s-au inregistrat emisii de noxe in atmosfera de la toate instalatiile din uzina, instalatiile de transport minereuri si cocs, la benzile transportoare, la baterii, gaze care ard la barileti cu emisii de noxe in aer. S-au constatat emisii puternice de noxe (pulberi si gaze) in zona sectorului de sudura, care este delimitat cu panouri metalice, fara a avea in dotare echipamente de captare, filtrare si eliminare a noxelor.
Probleme au fost sesizate si la Halda de zgura, unde persoane necunoscute desfasoara activitati ilicite de colectare a fierului vechi, activitate ce are impact asupra mediului, ducand la alunecari de teren si astuparea canalului de scurgere a baltii Malina, din apropiere.Autorizatia integrata de mediu, valabila pana in 2014Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Galati a emis pe data de 30 octombrie 2007 autorizatia integrata de mediu pentru combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati. Documentul este valabil pana la data de 31 decembrie 2014 si include un plan de masuri pe care compania ArcelorMittal trebuie sa le indeplineasca pana atunci. Este vorba de 301 masuri care au ca scop reducerea poluarii pana la anumiti parametri, specificati foarte clar in document. Dintre acestea, 151 se refera la diminuarea poluarii in aer, 113 in sol si 37 in apa. Pentru fiecare dintre acestea s-au stabilit termene foarte clare de finalizare, neindeplinirea unei masuri putand atrage declansarea procedurilor de suspendare a autorizatiei.
ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgica din lume, avand 320 de mii de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati. ArcelorMittal a inregistrat in 2006 o productie de otel de 118 milioane de tone, aproximativ 10% din productia la nivel mondial.
La sfarsitul anului trecut, reprezentantii ArcelorMittal Galati au anuntat ca in acest an la combinatul siderurgic din Galati vor fi incepute investitii de aproximativ 117 milioane de dolari in doua proiecte tehnologice care vizeaza, printre altele, dublarea productiei de cocs metalurgic si alinierea la standardele europene de mediu. Unul dintre proiecte, in valoare de 34 milioane de dolari, va consta in modernizarea sectiei chimice de la uzina cocso-chimica, in vederea ameliorarii conditiilor de munca si alinierii la standardele de mediu, anunta sursa citata.UE ne-ar putea permite cote mai mari de emisii de gazeIn ceea ce priveste emisiile de gaze, comisarii europeni au anuntat ca este foarte posibil sa se permita Romaniei si Bulgariei sa si le sporeasca cu pana la 20 la suta pana in 2020 fata de nivelul inregistrat in 2005. Conform unui plan care va fi prezentat saptamana viitoare, cele 15 state membre mai vechi vor fi nevoite sa indeplineasca obiectivul european de reducere a emisiilor de carbon cu 20 la suta pana in 2020, comparativ cu nivelul din 1990, cu obiective nationale stabilite in conformitate cu PIB-ul tarii.
Un document al Comisiei Europene arata ca eforturile ar trebui impartite "pe baza principiului de solidaritate intre statele membre". Potrivit acestor propuneri, care pot fi inca modificate inainte de data de 23 ianuarie, cand va fi facut anuntul, cele mai vechi state membre vor fi nevoite sa reduca emisiile de dioxid de carbon, principalul gaz responsabil pentru incalzirea globala, cu pana la 20 la suta fata de nivelul din 2005. Surse europene au precizat ca Romania si Bulgaria vor avea o libertate mai mare de a-si spori emisiile de gaz, deoarece trebuie sa recupereze intarzierile din dezvoltarea economica. La polul opus se afla Luxemburg si Irlanda, care vor fi nevoite sa faca reduceri importante ale emisiilor de gaz. Jumatate dintre reducerile totale de emisii provin din sectoare comerciale, cum ar fi cel energetic, al rafinariilor si industria grea, in timp ce cealalta jumatate din reducerea emisiilor provenind de la cladiri si din domeniul transporturilor.
In conformitate cu acest pachet de propuneri privind combaterea schimbarilor climatice, printre care sporirea utilizarii energiei regenerabile, reformarea ETS si promovarea de noi tehnologii ecologiste, sursele au declarat ca cele mai mari controverse au fost referitoare la obligatia de a utiliza mai multe surse regenerabile pentru producerea de energie electrica. Printre sursele regenerabile se numara energia solara, eoliana, cea a valurilor si hidroelectrica.
Comisia Europeana a propus ca jumatate din cresterea necesara de 11,5 procente de energie regenerabila sa fie impartita intre membrii comisiei, iar cealalata jumatate sa varieze in conformitate cu PIB-ul tarii respective, pentru a nu afecta noile state membre, mai sarace.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.