Paralela cu decizia Curtii Constitutionale, conform careia presedintele nu are drept de veto in numirea ministrilor si nu poate ridica obiectii decat in mod exceptional, deci intemeiate pe sentinte judiciare. Presedintele Basescu invoca decizia Curti
Paralela cu decizia Curtii Constitutionale, conform careia presedintele nu are drept de veto in numirea ministrilor si nu poate ridica obiectii decat in mod exceptional, deci intemeiate pe sentinte judiciare. Presedintele Basescu invoca decizia Curtii si, totodata, o incalca. La fel cum invoca si Constitutia, folosita la toaleta.
Lupul moralist contesta profilul moral al doamnei Nicolai, pentru incidentul din urma cu trei ani de la Senat, cu "nepoata" care i-a tinut locul, pe motiv ca ar fi produs "o reactie negativa a opiniei publice". Cum a depistat si inregistrat reactia cu pricina, presedintele nu precizeaza. O reactie negativa imediata, spontana si zgomotoasa, a publicului, mai ales tanar, s-a manifestat si s-a inregistrat fata de circul prezidential prestat la cumpana anilor in Piata Constitutiei. Unde Traian Basescu, la doar cateva minute inainte de intrarea in 2008, dadea indicatii pretioase, de exemplu, cu privire la imperativul autostrazilor despre care tot el, ca ministru al Transporturilor, sustinea vehement ca Romania nu are nevoie.
Fluierat si huiduit in ultimele minute ale anului 2007, Traian Basescu a inceput noul an cu stangul. Adica, ignorat. Multe subiecte in mass-media si mai nimic despre presedinte. Care e ca acei fotbalisti carora nu le iese jocul si, de necaz, isi dau jos chilotii. Presedintele Basescu are o problema. Nu poate exista politic fara scandal. Daca nu-l mai baga nimeni in seama, adio realegere si propulsare a partidului prezidential. Care fara presedintele scandalagiu nu exista.
Prin urmare, presedintele Basescu a tras o petarda in curtea premierului Tariceanu, ca sa se afle, din nou, in centrul atentiei. Tactica rasuflata. Si eroare strategica. Prin refuzul sau, presedintele Basescu o pune, de fapt, in prim-plan pe Norica Nicolai, tot asa cum manipulatorii unui linsaj esuat i-au facut o imensa publicitate ministrului Orban. Crezand ca-l desfiinteaza, l-au victimizat, i-au ridicat un soclu de nevinovat acuzat pe nedrept, cum s-a si dovedit. Atat raportul IML, care atesta ca Simona Todean nu a fost victima unui accident de masina, cat si NUP-ul judiciar trebuie sa treaca ignorate, daca toti oamenii presedintelui, desi au facut totul, n-au putut sa-i fabrice ministrului Orban dosarul prezis de Cotroceni. Trebuie sa uitam si de scuzele publice datorate lui Ludovic Orban. Din partea Politiei, Parchetului si a deontologilor minciunii si calomniei.
Mai trebuie sa treaca in umbra si scandalul Hayssam Omar, care declara ca a plecat din tara ca un domn si ii propune procurorului Ciprian Nastasiu un concediu in Liban, unde sa depene amintiri despre modul in care a fost eliberat si invitat sa plece, ca sa lase neaflate tainele rapirii jurnalistilor romani in Irak, precum si afacerile cu parteneri prosperi ca Adriean Videanu. Trebuie neaparat uitat ca procurorul Nastasiu, care l-a eliberat pe Omar, a fost desemnat de ministrul Monica Macovei si numit de presedintele Traian Basescu. De unde si diversiunea cu scrisoarea de refuz a numirii doamnei Norica Nicolai la Justitie. In care se ocoleste orice referire la competenta ei profesionala, recunoscuta si de adversari.
Premierul Tariceanu si guvernantii il pot scoate din joc pe presedintele Basescu daca nu-i fac jocul. Si il ignora. Pana la urma, este obligat sa semneze decretul de numire a Noricai Nicolai. Un ministru incomod.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.