Sarbatorirea Craciunului dupa calendarul gregorian in Serbia s-a concentrat in acest an asupra problemei Kosovo. Biserica Ortodoxa Sarba a folosit mesajul anual catre credinciosi pentru a-si exprima ingrijorarea fata de viitorul provinciei Kosovo si
Sarbatorirea Craciunului dupa calendarul gregorian in Serbia s-a concentrat in acest an asupra problemei Kosovo. Biserica Ortodoxa Sarba a folosit mesajul anual catre credinciosi pentru a-si exprima ingrijorarea fata de viitorul provinciei Kosovo si Metohia, leaganul Ortodoxiei sarbe.
Capii bisericii i-au chemat pe credinciosi sa petreaca una din cele mai importante sarbatori crestine "in pace, bucurie si fericire spirituala", transmite Rompres. Pentru sarbii ortodocsi din Kosovo, acesta ar putea fi ultimul Craciun petrecut la casele lor, deoarece multi dintre ei intentioneaza sa paraseasca provincia in cazul in care albanezii si-ar declara unilateral independenta. In Kosovo, in pofida frigului persistent, credinciosii ortodocsi au marcat ajunul Craciunului cu urari traditionale, vin fiert si artificii. Sarbatoarea centrala are loc la Gracanica, unde episcopul de Raska si Prizren, Artemije, citeste liturghia de Craciun. Duminica, sute de locuitori din Gracanica si din satele invecinate s-au adunat, in prezenta politiei din Kosovo si a fortelor KFOR, pentru obiceiul traditional al taierii butucului.
"Imi voi apara casa"
In Ajunul Craciunului, sarbii aduna ramuri de copac pe care, dupa ce le saruta pentru a fi iertati de jertifirea lor, le aprind seara intru amintirea nasterii lui Iisus Hristos, informeaza EuroNews. Canalul de televiziune european a indicat faptul ca multi sarbi din Kosovo se tem ca acesta ar putea fi ultimul Craciun petrecut in casele lor. Adunati in biserica Sfantul Sava - pe ale carei ziduri se vad inca urmele incendiilor provocate de etnicii albanezi musulmani in timpul ciocnirilor interetnice si interreligioase din martie 2004 - mai multi sarbi din Kosovo au ascultat ieri slujba de Craciun.
Un tanar sarb din Mitrovita a declarat pentru EuroNews ca el nu va pleca din Kosovo decat mort, insa foarte multi alti sarbi se pregatesc de plecare. "Indiferent de ce se va intampla, noi vom ramane aici. Imi voi apara casa. Sper ca acesta sa nu fie ultimul nostru Craciun aici", a declarat pentru EurooNews un alt adolescent sarb.
Musulmanii albanezi vor independenta pana in martie
Un oficial din cadrul Partidului Democrat din Kosovo (PDK) a declarat ca albanezii preconizeaza ca in primele trei luni ale acestui an vor proclama unilateral independenta provinciei fata de Serbia, relateaza postul de radio B92 in pagina electronica, transmite Mediafax.
Fost premier al Kosovo, Bajram Rexhepi, a explicat ca albanezii vor sa declare unilateral independenta provinciei in Parlamentul de la Pristina, in coordonare cu comunitatea internationala. "Viitorul Parlament va indeplini partea sa de misiune. Guvernul va fi cu siguranta mult mai competent decat cel anterior", a adaugat Rexhepi. Potrivit unui alt oficial din cadrul PDK, Hajredin Kuci, principalele doua partide din Kosovo, PDK si Liga Democratica din Kosovo (LDK) a presedintelui Fatmir Sejdiu, au ajuns la un acord privind viitoarea coalitie de guvernamant. "Acordul este deja incheiat. Nu mai trebuie decat semnat", a declarat acesta. Noul Guvern de coalitie va fi condus de Hashim Thaci, liderul PDK.
Parlamentul din Kosovo, rezultat in urma scrutinului legislativ din 17 noiembrie si care ar putea proclama in curand independenta provinciei, s-a reunit vineri in sesiune constitutiva la Pristina. Sedinta a fost convocata in ultima zi a termenului de o luna prevazut dupa publicarea oficiala a rezultatelor alegerilor, la 4 decembrie, conform cadrului constitutional al provinciei administrate de ONU din iunie 1999.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.