Elevii din Capitala vor fi controlati de medicii scolari, autoritatile temindu-se de o epidemie de gripa.

Copiii din gradinite si din scoli vor fi supusi unui examen clinic de catre medicul unitatii respective pentru a vedea daca prezinta semne sau simptome de viroze respiratorii sau gripa, iar daca apar suspiciuni, li se vor face investigatii complexe pentru a o eventuala confirmare bacteriologica. Cele mai intilnite boli infecto-contagioase in rindul copiilor sint gripa, scarlatina si virozele, iar in cazul in care se confirma una dintre aceste afectiuni, este absolut necesar sa se impuna regim de carantina in unitatea respectiva, astfel incit virusul sa nu se extinda. „Daca apar cazuri izolate de gripa sau de viroze, copiii trebuie tinuti acasa si sub supraveghere medicala", a spus Adrian Neacsu, seful Autoritatii de Sanatate Publica Bucuresti.

Adrian Neacsu a precizat ca aceste examinari clinice se fac pentru a preveni posibile epidemii de gripa sau de viroze respiratorii. „Medicii de la cabinetele scolare sint cei in masura sa faca aceste examinari si sa puna un diagnostic precis, insa pina nu apare o confirmare bacteriologica nu putem vorbi despre epidemii", a explicat directorul Autoritatii de Sanatate Publica. Triajele epidemiologice se vor face de catre medicii scolari in toata tara, incepind din aceasta saptamina, conform unui ordin de ministru din 2001, care prevede calendarul pe care trebuie sa-l respecte lunar medicii scolari.

Pe de alta parte, sute de copii nu au inceput ieri scoala din cauza inzapezirilor, dar si din motive tehnice. Astfel, copiii de la o gradinita din Maramures nu au inceput cursurile din cauza ca in unitate nu este curent electric si caldura. La fel s-a intimplat si cu elevii scolii din Budesti, din Bistrita-Nasaud, care vor mai avea inca patru zile de vacanta, sau la Scoala 135 din Capitala, unde se vor face cursuri mai scurte, lipsind curentul electric. „La Scoala nr. 135 din sectorul 5 al Capitalei nu este curent electric, drept urmare cursurile se vor incheia pina la lasarea intunericului si orele vor dura 40 de minute. De asemenea, pauzele vor avea o durata de cinci minute, si nu de zece", a explicat consilierul ministrului Educatiei, Mihaela Suciu.

In ceea ce priveste situatia din tara, cursurile nu au inceput la citeva scoli din Vaslui, Giurgiu, Bacau si Bistrita-Nasaud. In plus, la Bacau, 1.200 de elevi ai Colegiului „Paul Dino" vor incepe cursurile cu o intirziere de o saptamina din cauza unei explozii care a provocat ieri defectarea centralei termice a unitatii scolare, urmind sa recupereze orele pierdute in vacanta intersemestriala.