Episcopul reformat ii cere ajutor presedintelui Traian BasescuEpiscopul reformat de Oradea, Laszlo Tokes, a ajuns eurodeputat dupa ce a candidat ca independent si a obtinut in jur de 3 procente la scrutinul din luna noiembrie. Principala promisiune a
Episcopul reformat ii cere ajutor presedintelui Traian BasescuEpiscopul reformat de Oradea, Laszlo Tokes, a ajuns eurodeputat dupa ce a candidat ca independent si a obtinut in jur de 3 procente la scrutinul din luna noiembrie. Principala promisiune a episcopului in campania electorala a fost cea privind militarea, in cadrul PE, pentru obtinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Acum insa, ajuns in Legislativul european, el risca sa nu isi gaseasca locul, intrucat ceilalti eurodeputati romani nu vor sa il aiba coleg de grup parlamentar, pentru a nu fi asociati in niciun fel cu numele unui eurodeputat care promoveaza autonomia teritoriala.Tokes ii aminteste lui Basescu de promisiunea facuta in timpul campaniei electoraleEurodeputatul independent cere acum ajutor sefului statului. Intr-un comunicat dat publicitatii, la sfarsitul saptamanii trecute, Tokes aminteste ca in cadrul intalnirii pe care a avut-o la Cotroceni cu seful statului la inceputul lunii decembrie, Traian Basescu i-a promis ca il va sprijini pe langa presedintele PPE, Wilfred Martens. Tokes ii cere presedintelui sa intervina pentru organizarea unui dialog cu alesii PD si PLD din Parlamentul European.
"Cu atat mai surprinzator a fost sa aflu de la fostul primar PD al Oradei, Petru Filip, acum europarlamentar, ca delegatia romana din PE ar fi decis cu vot secret sa nu fiu sprijinit pentru aderarea la grupul popular. Ulterior, am aflat ca, in realitate, alesii UDMR si ai PLD nici nu au participat la acel vot secret si ca decizia era doar a grupului PD", arata Tokes.
Prin intermediul comunicatului, episcopul europarlamentar isi exprima convingerea ca "acest conflict ar putea fi rezolvat prin dialog si negociere" si ii solicita presedintelui Traian Basescu "sa medieze un dialog pe aceasta tema". Dupa alegerile din 25 noiembrie, mai multi reprezentanti ai UDMR l-au acuzat pe seful statului ca l-a sprijinit pe Tokes sa ajunga eurodeputat, pentru ca sa se razbune pe UDMR. Mai mult, Gyorgy Frunda sustinea ca Tokes a fost votat chiar de catre reprezentanti ai PD si PLD.Decizia trebuie luata pana la jumatatea lunii ianuarieConform sefului cabinetului europarlamentar de la Bruxelles al lui Laszlo Tokes, Szilagyi Zsolt, problema acceptarii episcopului in PPE va fi decisa in prima sesiune a PE, fie la Bruxelles, in perioada 7-10 ianuarie, fie la Strasbourg, in perioada 14-17 ianuarie.
La inceputul lunii decembrie, presedintele Traian Basescu l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe europarlamentarul independent Laszlo Tokes. Ulterior, Tokes a sustinut o conferinta de presa in care a anuntat ca Basescu i-a promis sprijinul pentru admiterea in grupul PPE.Radicalii maghiari isi pun sperantele in TokesConsiliul National Secuiesc incearca sa finalizeze, pana la sfarsitul lunii ianuarie, referendumul intern privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Potrivit vicepresedintelui CNS, Ferencz Csaba, prin prezenta episcopului Tokes Laszlo in PE exista sanse sa fie inregistrati pasi importanti la nivelul forurilor europene, in acest sens.Sistemul grupurilor politice la Parlamentul European este unul specific. Deputatii europeni se reunesc nu in functie de interesele nationale, ci in formatiuni supranationale ce reprezinta interese comune. De exemplu, grupul cel mai mare in aceasta legislatura, Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni reuneste 278 de deputati reprezentand toate cele 27 de state membre. In momentul de fata, la PE sunt sapte grupuri politice, la care se adauga 14 deputati neafiliati. Pentru formarea unui grup politic nou este nevoie de cel putin 20 de deputati, iar cel putin o cincime din statele membre trebuie sa fie reprezentate in cadrul grupului. (sursa: Parlamentul European)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.